Predstavljen duhovni bestseler “Znak Jonin” izvrsnog Thomasa Mertona

“Znak Jonin” na pristupačan način nudi prokušanu i drevnu monašku mudrost za sve one koji traže duhovno obogaćenje i usmjerenje za svoj život u svijetu.

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 18. siječnja predstavljena je knjiga “Znak Jonin”, autora Thomasa Mertona. Knjigu je predstavio mr. sc. Petar Balta glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Thomas Merton (1915.–1968.) jedan je od najpoznatijih duhovnih velikana 20. stoljeća, a njegova djela i danas svojom dubinom i nutarnjim bogatstvom utječu na milijune ljudi. Najveću popularnost stekao je knjigom “Gora sa sedam krugova”, a sada na police hrvatskih knjižara stiže njegovo upravo objavljeno djelo “Znak Jonin”, koje se smatra njezinim svojevrsnim nastavkom.

Nakon što je u “Gori sa sedam krugova” opisao svoj životni put od razuzdane mladosti perspektivnog studenta do obraćenja na katoličanstvo i ulaska u trapistički samostan, u knjizi “Znak Jonin” sabire i iznosi vlastite dnevničke zapise napisane u razdoblju između 1946. i 1952. godine. Ovi poticajni duhovni zapisi i misli izneseni su na Mertonov briljantan i živopisan način te se stoga “Znak Jonin” smatra njegovim najpitkijim i najpoučnijim djelom.

Osim što upoznaje čitatelje s monaškom vizijom vjere i njihovim životom i svakodnevicom, ova iznimna knjiga istodobno je i svojevrsna i vrlo pristupačna škola duhovnosti. Ali ne na općenit i teoretski način, već po osobnim dubokim uvidima u život Mertona kao duhovnoga tragača. Naime, u knjizi “Znak Jonin” on vrlo dojmljivo svjedoči o životnim usponima i padovima u potrazi za nadnaravnim. Pišući s velikim mladenačkim žarom, osebujnošću, a ponekad i buntom, Merton iskreno iznosi duhovne izazove, svakodnevne borbe, nemire i sukobe unutar sama sebe koje treba razriješiti, istodobno dajući poticajno i vrlo korisno duhovno iskustvo. Osim toga, prateći Mertonovo prilagođavanje monaškom životu “Znak Jonin” na pristupačan način nudi prokušanu i drevnu monašku mudrost za sve one koji traže duhovno obogaćenje i usmjerenje za svoj život u svijetu.

Izvor: verbum.hr

Odgovori

Skip to content