Papa Franjo u Iquiqueu: Nema radosti ako se pred drugima zatvaraju vrata

Papa Franjo tijekom svete mise u Iquiqueu (Čile); 18. siječnja 2018. – AFP

Krist je došao na ovaj svijet ne zato da svoje djelo ostvari sam, nego sa svima nama – istaknuo je papa Franjo u propovijedi na misi slavljenoj u čileanskom gradu Iquiqueu. Osvrnuvši se na pročitani odlomak iz Ivanova Evanđelja koji govori o svadbi u Kani, Papa je istaknuo kako nam u tom blagdanskom raspoloženju Evanđelje prikazuje Marijino djelovanje.

Ona je pozorna na sve što se događa i, kao dobra majka, primjećuje da se u toj podijeljenoj radosti nešto događa; nešto je, naime, počelo „razvodnjavati“ slavlje. Stoga se obraća svojemu Sinu i jedine riječi koje izgovara jesu: ‘Vina nemaju’ – napomenuo je Papa te dodao da Marija tako prolazi i našim naseljima, ulicama, trgovima, našim domovima i bolnicama. Prolazi svim našim problemima kako bi se približila Isusovu uhu i rekla mu: vidiš, ‘vina nemaju’.

Nakon toga Marija ostaje u tišini, približava se poslužiteljima i kaže im samo: ‘Što god vam rekne, učinite!’ Marija, žena od malo riječi, ali vrlo konkretnih, približava se i svakomu od nas kako bi i nama rekla: ‘Što god vam rekne, učinite!’ – kazao je Papa te objasnio da se na taj način otvara put prvom Isusovom čudu: on daje svojim prijateljima da osjete da i oni sudjeluju u čudu. Jer, – istaknuo je – Krist je došao na ovaj svijet, ne kako bi svoje djelo ostvario sam, nego s nama, sa svima nama, kako bi bio glava velikoga tijela čije smo mi žive, slobodne i aktivne stanice.

Primijetivši potom kako je Iquique, ta„zemlja snova“, uvijek znala ugostiti ljude iz različitih narodâ i kulturâ koji su bili primorani napustiti svoje obitelji i krenuti na put, papa Franjo je potaknuo nazočne da učine sve da ta zemlja i dalje bude i zemlja radosnoga gostoprimstva. Jer, – dodao je – znamo da nema kršćanske radosti ako se zatvaraju vrata; nema kršćanske radosti kada se drugi osjećaju kao da su višak ili kao da među nama nema mjesta za njih.

Nastojimo naučiti biti pozorni, poput Marije u Kani, na našim trgovima i našim naseljima, te prepoznati one koji imaju „razvodnjeni“ život; koji su izgubili, ili ih je netko lišio razloga za slavlje. I nemojmo se bojati dići glas kako bismo rekli: ‘Nemaju vina’. Budimo pozorni na sve nepravde i nove oblike iskorištavanja zbog kojega brojna naša braća gube radost slavlja. Budimo pozorni pred nesigurnošću posla koja uništava živote i obiteljî.

Budimo pozorni – nastavio je Sveti Otac – na one koji iskorištavaju neregularnost brojnih migranata, jer ne znaju jezik i nemaju uredne dokumente. Budimo pozorni na brojne obitelji koje nemaju doma, zemlje i posla. I kažimo u vjeri, poput Marije: vina nemaju – rekao je Papa te potaknuo sve da nastoje naučiti i dopustiti da ih ispune vrijednosti, mudrost i vjera koju migranti nose sa sobom. Nemojmo se lišavati dobra koje nam mogu pružiti. I dopustimo Isusu da dovrši čudo, pretvarajući naše zajednice i naša srca u živi znak svoje prisutnosti – istaknuo je na kraju papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content