TwitterFacebookPinterestGoogle+

Zašto Hrvati tako slabo pamte?

  • Written by:

U Zagrebu, glavnom gradu svih Hrvata, još uvijek ne postoji ulica ili trg s nazivom velikog, zagrebačkog nadbiskupa i kardinala, blaženog Alojzija Stepinca, bez obzira što postoji iznimna mogućnost da ga proglase i svetim.

Međutim, nitko se nije sjetio da, barem u ovom gradu, jedan trg nazove imenom i po Islandu, maloj državi (otoku) u sjevernom dijelu Atlantskog oceana, koja ima jedva 300 tisuća stanovnika, a koja je 19. prosinca 1991. prva priznala Republiku Hrvatsku!

Istina, toga dana našu je državu priznala i Njemačka, ali njihova odluka tek je  nastupila na snagu 15. siječnja 1992.

Mnogi se na žalost više i ne sjećaju tih datuma, a niti se baš nešto naročito i ne spominju, čak ni prigodom raznih obljetnica.

Hrvati, prema svemu sudeći, slabo pamte, poglavito one koji su im u svojoj povijesti učinili velike usluge.

Ne „pamte“ čak ni tko su bili agresori na Republiku Hrvatsku, jer da pamte vjerojatno se ne bi sramili to i javno reći. Naime, kad se danas govori ili piše o agresorima, onda se obično kaže da su nas napali „agresori“ ili „neprijatelji“, a ne zločinačka Jugoslavenska narodna armija (JNA),  srpski četnici, Crnogorci, domaće izdajice ili pak tzv. Teritorijalna obrana.

Inače, još jedan veliki čovjek je među ostalima zaslužio da ima svoj trg ili ulicu u glavnom gradu – Giulio Einaudi! Bio je prvi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, a svoju je službu obavljao u našoj državi  punih 11 godina, od 1992 do 2003., što će reći i u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, kad je iznimno mnogo surađivao i s hrvatskim kardinalom Franjom Kuharićem. Po riječima prof. dr. Damira Eljuge, predsjednika Lige za borbu protiv raka RH, početkom dolaska nadbiskupa Einaudija u Hrvatsku i kod nas se počeo obilježavati Svjetski dan bolesnika, kojeg je utemelji papa Ivan Pavao II, a u toj akciji je zajedno s prvim nuncijem u Hrvatskoj i sam sudjelovao.

Giulio Einaudi je umro 28. prosinca prošle godine. U Hrvatskoj je i to prošlo gotovo nezapaženo. Pa, kako će onda takvi i drugi velikani imati barem malo zahvalnosti od države koju su, zajedno s hrvatskim braniteljima, i – stvarali?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Izvor: hu-benedikt.hr

Komentari

1 comment

  1. Anđeo

    Demokracija je tvorevina različitih stranaka i potpuno različitih njihovih mišljenja! To je od nas udaljeno svjetlosnim godinama, razlog tome jest KPJ- u, koja se razdjelila na Hdz, Spd, Hns,Ids i Sdss, a usput su u male strančice ubacili svoje stare “žbire”,da slučajno nebih dao Bog, da bih “slučajno” mogli izrasti u veliku demokratsku stranku,koja bih dala pravo glasa onima koji nikada pripadali nisu partiji, titinom zboru đenerala, udbi i kosu! “Demokrati” titini, zauzeli su svoja mjesta,dobre “maže”, i penzije, a uz to naslijedili vladavinu “druga” tita, pa “četnici i komunisti” imadu po glavi tri glasa, a oni, koji nebijahu sa njima (Hrvati), nego su naginjali carstvu “trulog” zapada i Crkvi, dobili su kantu za pretraživanje odpada.Zar ste se “zaračunali” da ti vladaju od 1918 do do danas? Demokracija ne trpi laži, otvorite Arhivu i sve će biti jasno! Presvlakom se čovijek ne mjenja nego maskira,ostaje isti i postaje gori nego je bio!Zato se protesti šalju Plenkiju, Pupovcu i Vesninim “demokratima” u hns-u, šauhama sdp i”švercerima” u ids-u,oni tvore vladavinu “Zaborava” i “pljuckaju”po Oluji,a u tom im pomažu novokršteni katolici!