Proslava blagdana sv. Franje Saleškoga na splitskom Kmanu

Župa Pomoćnice kršćana na Kmanu u Splitu u kojoj djeluju salezijanci u srijedu, 24. siječnja proslavila je blagdan svetog Franje Saleškog, zaštitnika novinara. Tom prigodom organizirala je malenu proslavu namijenjenu svim novinarima aktivnima u Splitu i okolici kao znak pažnje i zahvale za sve dobro koje čine u svom radu. Ove se godine slavi i 50. obljetnica od osnutka župe pa je susret poslužio kao uvertira nadolazećim događajima. 

Program je započeo misom koju je predvodio salezijanac don Mirko Barbarić. U svojoj je propovijedi don Mirko podsjetio na životni tijek sv. Franje Saleškoga (1567-1622), zaštitnika Salezijanaca. Rodio se 1567. godine u plemićkom dvorcu svojih roditelja u Savoji. Kako je trebao postati baštinik velikoga imanja te vladati kao mali knez, roditelji su se pobrinuli da ga za to odgoje i pripreme. Nakon završenih srednjih nauka u isusovačkom kolegiju upisao se kao student prava na Sveučilište u Padovi. U tim godinama studija proživljavao je u duši strašnu tjeskobu. Franjin otac maštao je o njemu kao svome nasljedniku, a on ga je iznenadio odlukom da želi postati svećenik. Ispočetka se tome žestoko protivio, ali budući da je Franjo bio uporan, pomirio se s njegovim izborom.Franjo je završio i teološke studije pa je zaređen za svećenika, a poslije i za ženevskog biskupa. Razvio je izvanrednu spisateljsku djelatnost jer je imao dara za pisanje, pa su njegova djela postala baština čitavoga kršćanstva, kazao je don Mirko.

Govoreći o svetome Franji Saleškome kao zaštitniku novinara, kazao je da se za života nije bavio uređivanjem tiskovina (što je za ono vrijeme malo vjerojatno), nego se, kako bi ljude poznao sa svojim zamislima, služio nekom vrstom novina. Čim je zaređen za svećenika, pošao je kao misionar u protestantske zemlje, no, s vrlo malim odjekom, jer ga nitko nije dolazio slušati. Potom se sjetio kako bi svoje propovijedi mogao prenijeti na letke, nazvao ih je „Les Controverses“ koje je postavljao na zidove kuća ili dijelio ljudima. Nisu to bile današnje novine, već neka vrsta njihovih preteča, kazao je don Mirko dodavši da se znao služiti olovkom i to je činio mirnoćom izričaja. Izbjegavao je sukobljavanja s protivnicima i više je volio miran dijalog, blagosti strpljivost. “Radije bih pogriješio s prevelike dobrote, negoli s prevelike strogosti”,običavao je govoriti. Godine 1693. pisao je Svetoj Stolici da se Božjom milošću i njegovim zalaganjem na katoličku vjeru obratilo 25.000 protestanata.

P2410554

Budući da su se i Franjo Saleški i don Bosco, utemeljitelj Salezijanaca odlikovali vrlinama poniznosti, blagosti i strpljivosti, pozvao je roditelje i sve odgojitelja da se ugledaju u te velikane duha. Pozvao je nazočne da upute svoje molitve Bogu za zdravlje i što skoriji povratak u svoju službu splitskoga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Susret novinara nastavio se neformalnim druženjem u prostorijama župe. Novinari su izrazili zadovoljstvo što je organiziran ovakav jedan susret. „Bez obzira bili vjernici ili ne, mislim da se svi zajedno slažemo da u ovom trenutku u javnoj riječi nedostaje toploga, plemenitog, ljudskog, da se previše politizira i radi na razjedinjavanju i podjelama u društvu, a da bismo svi mogli više pridonijeti tim dobrim stvarima. Mislim da je ovo jedan korak prema tome dobrome za onoga koji ima uši da čuje“, poručila je dugogodišnja splitska televizijska novinarka gospođa Nada Šurjak. „Nakon 40 godina moga radnoga staža dočekala sam da se i za novinare koji su vjernici i koji profesionalno odrađuju svoj posao organizira ovakav jedan susret. Mislim da je ovo veliki i civilizacijski iskorak“, kazala je splitska radijska novinarka gospođa Mirjana Maroević. Tradicija ovakvih okupljanja novinara na blagdan sv. Franje Saleškoga prisutna je u brojnim gradovima Europe, a nadamo se da će zaživjeti i u Splitu.

Silvana Burilović Crnov

Odgovori

Skip to content