27. siječnja Međunarodni dan holokausta – zašto u Auschwitzu riječi postaju nijeme?

Na današnji dan 27. siječnja 1945. sovjetske trupe ušle su u Auschwitz, a za preživjele u logoru bio je to kraj mučenja, poniženja, ubijanja i patnje.

Za čovječanstvo bio je to tek početak suočavanja s neshvatljivim razmjerima krajnje nehumanosti i zla koje je osmislio ljudski um, a provele su ljudske ruke pod krinkom zastrašujuće nacionalsocijalističke ideologije. Iako je bio tek jedan u nizu logora smrti, Auschwitz je danas sinonim za nacističke zločine i pokušaj istrebljenja židovskog naroda, ali i drugih tzv. nearijevskih rasa na tlu Europe.

Ovom prigodom sjetit ćemo se posjeta pape emeritusa Benedikta XVI. Poljskoj 2006. godine i osobito dirljivog pohoda sabirnom logoru u Auschwitzu i molitvom za žrtve.

O tom posjetu izvještava Glas Koncila od 4. lipnja 2006. sljedećim riječima:

„…Tako je nakon četiri dana u kojima je prošao »tragovima« svoga ljubljenog prethodnika na Petrovoj stolici, Ivana Pavla II, drugo apostolsko putovanje izvan Italije završilo na mjestu užasa iz Drugoga svjetskog rata, tamo gdje čovjeku nedostaju i riječi.

Papa je pješice prošao kroz ulaz u logor uništenja ispod natpisa »Rad oslobađa«. Nakon dočeka domaćina, Sveti je Otac otišao do »Zida smrti« gdje su ga dočekali neki bivši logoraši zatvorenici, te je posjetio smrtnu ćeliju sv. Maksimilijana Kolbea, u podrumu »Bloka br. 11«. Položivši svijeću u znak sjećanja na ubijene, vidno dirnut Benedikt XVI. nakon molitve je svakome od 32 preživjela iz logora stisnuo ruku.

Nakon molitve u ćeliji mučenika, franjevca trećoreca Maksimilijana Kolbea, Sveti Otac je automobilom prevezen u »Centar dijaloga i molitve«, katoličku ustanovu uz samo mjesto logora. Tu je ustanovu osnovao nekadašnji krakovski nadbiskup kardinal Franciszek Macharski u suradnji sa židovskim organizacijama, a na tome mjestu »tragedije čovječanstva« pozdravio ga je sadašnji krakovski nadbiskup kardinal Stanisław Dziwisz. Mladi su Papi predali dokumentaciju o radu centra.

Središnji trenutak pohoda sabirnome logoru bila je molitva u Birkenauu. Po dolasku na to tri kilometra udaljeno mjesto uništenja, Sveti Otac je zastao u tihoj molitvi uz veliki »Međunarodni spomenik« za žrtve logora. Potom je prošao uz spomen-ploče na mnogo jezika te je dugo zastajao uz natpise, posebno na njemačkom.

U tijeku molitve »nad nebom se nadvio luk duge, biblijskoga simbola pomirenja i Božjega saveza s ljudima«, izvijestio je austrijski Kathpress. Na molitvi s Papom okupilo se oko 4000 ljudi, a među njima je bilo puno predstavnika židovskih organizacija i preživjelih. »Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio«, zapjevala su na početku molitve dvojica pjevača. Potom su uslijedile molitve vjernika na romskom, ruskom, poljskom, hebrejskom i engleskom, uz duge stanke u šutnji. Kao posljednji na njemačkom je molio sam papa Benedikt XVI: »Gospodine, ti si Bog mira, ti si sam Mir. Srce željno sukoba ne razumije te, nasilju otvoren smisao ne shvaća te. Daj da svi koji žive u slozi ustraju u miru i da se svi podijeljeni ponovno pomire. To te molimo po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.«

Ovdje riječi postaju nijeme…

Izvor: narod.hr/glas-koncila.hr

Odgovori

Skip to content