Tim Marina Čilića i treće veliko finale karijere: Hoće li se ponovno slaviti u Hrvatskoj i Hercegovini?

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić uoči nove sezone, dakle, prije samo nekoliko tjedana, jasno je postavio ciljeve, koje su neki smatrali realnim, s obzirom na njegov neupitni talent, oni drugi pretencioznim, budući da je nerijetko gubio već dobivene mečeve.

Da bi jedan tenisač uspio, da bi ostvario i minimum svojih ciljeva potrebna je sreća, potrebno je da se poklopi više stvari odjednom. Naravno, neophodna je dobra forma iz koje onda proizlazi i pobjednička igra. Primjerice, za razliku od Wimbledona, gdje je Marin do finala došao i uz puno sreće, u Australiji nešto drugačija priča, do finala prvog Grand Slam turnira Čilić je stigao prvenstveno sjajnom igrom, koju je pratila i sreća.  Okršaj protiv Nadala u četvrtfinalu Australian Opena, bez obzira na jake bolove na koje se žalio Rafael, pokazao je da se Čilić nalazi u dobroj formi te da s takvom formom u finalu ima što reći, pa čak i kad s druge strane stoji najbolji tenisač svih vremena Roger Federer.

Kako god završilo nedjeljno finale, koje, nažalost, RTV pretplatnici neće moći pratiti uživo s obzirom kako javna televizija nije ”pronašla” dovoljno novaca kako bi otkupila prava na prijenos, Čilić je već sada ostvario prvi od dva zacrtana ovogodišnja cilja. Izbio je na treće mjesto ATP ljestvice, odmah iza najvećih, Nadala te Federera. Drugi cilj je nadomak, ali opet tako, tako daleko, osvajanje još jednog Grand Slam turnira. Kad ste u finalu i kad vam je Federer protivnik daleko ste od naslova, bez obzira što vam treba ”tek jedna” pobjeda.

Podsjetimo, Marin je prošle godine raskinuo suradnju s Jonasom Bjorkmanom. Razlog je razumljiv, švedski trener nije mogao biti stalno s Čilićem, na čemu je hrvatski tenisač inzistirao. Srećom, nije se taj razlaz osjetio pretjerano na rezultatu budući da je Čilić ponovno, nakon Wimbledona, u finalu jednog Grand Slama.  Drugo finale Grand Slama Marina Čilića u samo nekoliko mjeseci. Sjajno.

”S Jonasom sam napravio puno toga dobroga i jako smo unaprijedili moju igru. No nije mi se mogao prilagoditi u 2018. godini i morali smo se razići. Jako sam mu zahvalan, bio je sjajan”, rekao je Marin Čilić prošlog mjeseca, prošle godine.

Iako je razmišljao koga će angažirati kao novog trenera još uvijek to nije učinio, do daljnjega će glavnu riječ u njegovom timu voditi čovjek koji je s njim tri godine, Ivan Cinkuš, što se, tvrde neki, pokazalo kao dobar potez. Naravno, da je slučajno ispalo drugačije te da Čilić nije tu gdje danas je ti isti koji ga sada hvale bi ga kritizirali. Isti su to oni koji su jedva dočekali podvalu o ”Čiliću i dopingu”, isti su to oni koji Čilića smatraju Hrvatom kad pobjeđuje, a Hercegovcem kad gubi.  Kao da to u ovom slučaju nije jedno te isto.  Hoće ii se nakon finala u nedjelju ponovno slaviti u Hrvatskoj i Hercegovini, kao što se slavilo prije tri i pol godine?

Nakon plasmana u svoje treće Grand Slam finale te velike pobjede protiv Edmunda Marin Čilić je na Instagramu objavio zahvalu cijelom svom timu, bez tog tima jedan od najvećih rezultata u njegovoj karijeri, ali i jedan od najvećih rezultata hrvatskog tenisa, ne bi bio moguć.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content