Dr. Josip Jurčević: ‘Srbija izvlači jasenovački mit jer se ne želi suočiti s činjenicom da su 90-ih izvršili agresiju’

U Ujedinjenim narodima u New Yorku otvorena je u četvrtak  skandalozna izložba “Jasenovac- pravo na nezaborav”. Izložbu je otvorio Ivica Dačić, kontroverzni ministar vanjskih poslova Srbije, koji je bio desna ruka najvećeg zločinca druge polovice 20. stoljeća, Slobodana Miloševića. O izložbi se ekskluzivno za portal Direktno osvrnuo hrvatski povjesničar Josip Jurčević.

Izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” rad je skupine stručnjaka GH7 koju čine povjesničari sedam zemalja, a diplomatski izvori beogradskih Večernjih novosti tvrde da je službenom Zagrebu “bila sporna fotografija Alojzija Stepinca” i njegova “misija u pokatoličavanju Srba”  te navođenje “broja stradalih” u Jasenovcu.

Podsjetimo, Direktno je prvi pisao o ovoj izložbi, kojoj je direktor postava izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja. Njegov postav “Jasenovac – pravo na nezaborav” je prva izložba te skupine u UN-u 72 godine nakon 2. svjetskog rata.

Povodom izložbe obratio se i Miodrag Linta, velikosrbin koji obnaša funkciju predsjednika “Saveza Srba iz regije” te je izjavio da je temelj današnje Hrvatske zloglasna NDH koje je počinila genocid nad Srbima, Židovima i Romima.

Srbija izvlači jasenovački mit za svoje potrebe

Komentar za Direktno povodom izložbe dao je hrvatski povjesničar Josip Jurčević.

Jurčević kaže kako je otvaranje izložbe katastrofa i neuspjeh hrvatske države:

“Srbija na ovaj način vraća priču na Drugi svjetski rat jer želi izbjeći suočavanje s činjenicom da su počinili agresiju 90-ih. Način na koji se to radi je izvlačenje jasenovačkog mita, a to traje već 20-ak godina.”

“Ovo je veliki poraz hrvatske diplomacije i hrvatskih institucija, koje ne sudjeluju, ne znaju o čemu se radi ili jednostavno rade za protivničku stranu”, komentira Jurčević i pojašnjava kako se radi o kontinuitetu politike Srbije: “Potpuno je jasno da Srbija izvlači jasenovački mit za svoje potrebe,  hrvatski znanstvenici to prate zadnjih dvadeset godina.”

Povjesničar dodaje kako se i događaje u Haagu poput tužbe protiv Srbije za genocid i drugostupanjske osude hercegovačkoj šestorci može dovesti u vezu s diplomatskom aktivnošću Srbije: “Sama činjenica da se ova izložba događa pod kapom najmoćnije svjetske organizacije dokaz je da srbijanske institucije rade svoj posao i da je u Srbiji trenutno na vlasti zločinački sustav”, istaknuo je, dodajući  i da hrvatske institucije ništa  od toga ne prepoznaju i da “zabijaju glavu u pijesak”.

Hrvatska bježi od istine

Profesor Jurčević komentirao je i istraživanje Direktnoga o postavu muzeja i izložbama za Noć muzeja ove godine te činjenicu da nema gotovo niti jedne izložbe posvećene Domovinskom ratu ili zločinima komunističkom režima.

“Hrvatski bijeg od istine nije slučajan, to je jedna duga priča. Nekima je Hrvatska zaista slučajna država”, komentirao je Jurčević i napomenuo kako se sve pozitivno što se dogodilo tijekom Domovinskog rata poništava i briše, među ostalim i na ovaj način. Za kraj je zaključio kako se opet vraćao na događaje prije 90-ih:  To se može razabrati iz hrvatskog medijskog, kulturnog i drugog života. Ponovno se mladi naraštaji guraju u tragične oblike hrvatske prošlosti.”

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content