Hrvatska diplomacija opet je zakasnila!

Opet kasno! Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je notu Republici Srbije zbog izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova RS Ivice Dačića izrečenih u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku  25. siječnja 2018., prigodom otvaranja izložbe „Jasenovac –  pravo na sjećanje“.

U noti se ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtava Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe te da upozoravaju da „ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Republici Hrvatskoj i njezinim dužnosnicima, dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Republike Srbije o želji za pomirbom i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa“.

Ovaj protest hrvatskog ministarstva u svakom je slučaju dobro došao i točan je. Međutim, do toga uopće nije trebalo ni doći da je Republika Hrvatska na vrijeme upozorila Ujedinjene narode, ali i druge da Srbi pripremaju jednu tako veliku izložbu, ali s ciljem da Hrvatsku i njezine građane što više omalovaže, obrukaju i prikažu  kao fašiste, pa čak i kao genocidni narod! Za to je izabran i odličan povod – Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, ali i vrlo dobro mjesto. Stoga, poštovana ministrice vanjskih poslova, nemojte nam sada reći da se za otvaranje ove izložbe nije znalo  iznimno dugo. (Ne radi se to preko noći). Znalo se, ali hrvatska diplomacija nije ništa poduzela da se ona spriječi (što je malo teže),  niti da na vrijeme upozori svijet na podlu igru Srbije. Tek kad je otvorena, tek se onda „probudila“ i hrvatska diplomacija, pa joj sada ne preostaje ništa drugo nego da se „dopisuje“ sa Dačićem i Srbijom.

Dačić, osim toga, tu nije jedini problem, jer iza njega stoji i čitava Vlada i politika Republike Srbije. Znali su oni dobro što pripremaju i koga šalju na otvorenje.

Nakon ove izložbe, Hrvatska pod hitno treba i mora oštro protestirati i kod Ujedinjenih naroda, ali svoju kritiku, odnosno neslaganje  uputiti i, kako bi rekao papa, Urbi et Orbi (gradu Rimu i cijelom svijetu), tj. dignuti galamu, da je dosta „srbijanskog terora“ i upoznati svijet s agresijom Srbije 1991. na Republiku Hrvatsku, tim prije što u svijetu iznimno malo znaju što se kod nas događalo početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Kad bi svijet uistinu znao što je zadesilo našu državu u vrijeme obrambenog Domovinskoga rata vjerojatno bi drugačije prihvaćao takve i slične izložbe, ali i druge manifestacije koje dolaze iz Beograda, a imaju veze s Hrvatskom.

Ovako ispada da će Srbi neprestano provocirati i blatiti, a mi ćemo im nakon toga (uzalud) odgovarati!

Sve u svemu, i ova je nota došla (pre)kasno!

Utakmica je već odigrana!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Odgovori

Skip to content