TwitterFacebookPinterestGoogle+

Uvođenjem novih pravila više nitko neće nagađati čija je zemlja koja se ne koristi i je li netko na njoj prijavio proizvodnju

  • Written by:

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je javno savjetovanje o prijedlogu pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta kojim se omogućuje upis poljoprivrednog zemljišta u ARKOD samo uz pravno valjanu dokumentaciju o vlasništvu/posjedu, što bi trebalo voditi većoj transparentnosti.

“Prijedlogom se dopušta iznimka za upis privatnog zemljišta bez dokaza o vlasništvu/posjedu, ali uz obvezu dokazivanja obavljanja poljoprivredne aktivnosti na parceli putem geotagiranih fotografija”, poručuju u utorak iz Ministarstva, dodajući da se pravilnikom omogućuje i javna objava podataka o ARKOD parceli, uključujući naziv PG-a koji koristi parcelu.

Uvodi se i šifra korištenja za privremeno neodržavane poljoprivredne parcele utvrđene kontrolom na terenu, čime će se, kako očekuju predlagatelji, spriječiti podnošenje zahtjeva za potporu za neodržavanu parcelu dok korisnik ne dokaže obavljanje poljoprivredne aktivnosti na njoj.

Ako pak poljoprivrednik ne dostavi dokaz da je na istoj proveo određenu poljoprivrednu aktivnost u razdoblju od dvije godine, parcela će se brisati iz ARKOD-a, nacionalnog sustava identifikacije zemljišnih parcela, odnosno evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

Također se unapređuje te pojednostavljuje sustav temeljem nalaza kontrole na terenu, ograničava zlouporaba i špekulacija prilikom upisa poljoprivrednog zemljišta u ARKOD, omogućuje bolja kontrola korištenja, transparentnost sustava te javna objava korisnika svih ARKOD parcela.

“Idemo prema potpunoj transparentnosti sustava. Uvođenjem ovih pravila više nitko neće nagađati čija je zemlja koja se ne koristi i je li netko na njoj prijavio proizvodnju. Sve će biti transparentno, javno dostupno i provjerljivo na web stranici ARKOD-a, a smisao poljoprivrednih potpora je poticati proizvođače koji se zaista bave poljoprivredom”, poručio je u priopćenju ministra poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Izvor: Hina/maslina.slobodnadalmacija.hr

Komentari