Psihologinja Buljan Flander o nasilju među vršnjacima: Uvijek me zabrine kada toliko djece ne reagira

Hrvatsku javnost šokirale su snimke tučnjava učenica više splitskih škola koje su zadnjih dana kružile društvenim mrežama. Na internetu se pojavilo više od petnaest videozapisa, a tučnjave su navodno unaprijed dogovorene. Tim smo povodom zatražili stručno mišljenje ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih u Zagrebu, Gordane Buljan Flander. 

Podsjetimo, na jednoj od snimki vide se dvije splitske srednjškolke okružene desecima svojih školskih kolega koji ih bodre i navijaju.

Policija je tijekom dana ‘dovršila kriminalističko istraživanje nad dvjema maloljetnim osobama protiv kojih će biti podnesen optužni prijedlog mjerodavnome Prekršajnom sudu zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira’, no time problem vršnjačkog nasilja neće završiti. Inače, sve se ovo odvilo nedaleko od zgrade policije u Splitu.

Ranije je i voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu i šport Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Nansi Ivanišević izjavila za Hinu kako ‘zgroženi javno objavljenim sadržajem, nažalost, moraju konstatirati da u posljednje vrijeme svjedoče porastu međuvršnjačkog nasilja’, ali budući da se nasilje nije dogodilo unutar prostorija škole – oni ne mogu ništa konkretno poduzeti.

Djeca se u grupi ne usude biti drugačija

Komentar na šokantne prizore vršnjačkog nasilja za Direktno je dala klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Gordana Buljan Flander, koja radi kao ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih u Zagrebu.

“Ne ulazeći u konkretan slučaj, uvijek me zabrine kada toliko djece ne reagira i mislim kako nije u pitanju to da djeca nemaju empatiju, nego upravo to što se djeca u grupi ne usude biti drugačija. Ne usude se biti netko tko će pomoći i netko tko će onda i sam biti izložen izdvajanju iz grupe ili ruganju i neprihvaćanju u grupu”, istaknula je Buljan Flander i dodala kako tu postoji veliki prostor gdje se treba s tom djecom raditi, učiti ih i razvijati stav među njima, što je ispravno.

Buljan Flander smatra kako s djecom treba raditi već u predškolskoj dobi. “Djecu se mora učiti kako se zauzeti za slabije, da se treba zauzeti za žrtve i to su vrijednosti koje treba razvijati”, rekla je i dodala kako je potpuno normalno da djeca, kada dođu u adolescenciju, žele biti popularna. “Oni žele biti popularni odmah i sad, kada se potuku ispred grupe i kada ih netko snima, oni imaju ideju da su postali popularni na taj način”.

Društvo im šalje krive poruke

“Mi se kao društvo trebamo zapitati koje poruke mi njima šaljemo. Šaljemo im poruke da su dečki popularni ako su nasilni, a cure ako su seksualizirane. Stalno im nudimo negativne heroje i jako je velika odgovornost nas odraslih u svemu tome”, nastavila je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

Na pitanja jesu li nove tehnologije uzrokovale porast vršnjačkog nasilja, odgovara kako su nove tehnologije omogućile nove medije za nasilje. “Nove tehnologije su jedno novo virtualno igralište gdje djeca mogu biti nasilna prema drugoj djeci, Gdje zapravo opet mogu naštetiti drugoj djeci u smislu da im se rugaju. Cyber buling može biti štetniji za dijete nego buling lice u lice. Nasilje uživo vidi trideset, četrdeset djece, a kad završi na internetu – onda ga to nasilje prati i van škole”, zaključila je u razgovoru za portal Direktno Gordana Buljan Flander.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content