Stopa nezaposlenosti u EU stagnirala, a kako stoji u Hrvatskoj?

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u prosincu 2017. ostala je nepromijenjena na mjesečnoj razini, a Hrvatska bilježi daljnji pad i ponovno je izdvojena u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Stopa nezaposlenosti u EU u prosincu prošle godine bila je 7,3 posto, što je nepromijenjeno u odnosu na studeni prošle godine, a u odnosu na prosinac 2016. niža je za 0,9 posto. Radi se o najnižoj stopi nezaposlenosti zabilježenoj u EU od listopada 2008. godine.

Kada je u pitanju Hrvatska, u prosincu je nezaposlenih bilo 179 tisuća, što je šest tisuća manje nego u studenom. Stopa nezaposlenosti je na godišnjoj razini smanjena za 2,5 posto (s 15,5 na 10 posto), a broj nezaposlenih za 47 tisuća.

Zahvaljujući ovim brojkama Hrvatska se još jednom svrstala u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini. Skupinu predvodi Grčka s padom od 2,6 posto, a tu su i Portugal s padom od 2,4 posto i Španjolska s 2,1 posto.

Najnižu stopu nezaposlenost, odnosno 2,3 posto ima Češča, a slijede je Malta i Njemačka s 3,6 posto nezaposlenih. Najviše nezaposlenih je u Grčkoj i Španjolskoj.

Izvor: Hina

Odgovori

Skip to content