Nino Raspudić: Što fajterice mogu naučiti od predsjednice i Vučića?

Nino Raspudić u ovotjednoj kolumni za Večernji list piše o dvije važne teme: organiziranim tučnjavama srednjoškolki i pozivu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

“Djeca su se u školi i oko škole uvijek tukla, s tim da sada imamo dvije novosti. Prvo, izgleda da se danas puno više nego prije međusobno tuku djevojke. Sve veća ravnopravnost spolova dvosmjeran je proces pa se ne zaustavlja samo na feminizaciji mladića, zbog koje, se, primjerice, u nekim dućanima teško razaznaje gdje prestaje ženski, a gdje počinje muški odjel, već se i sve veći dio djevojaka prepoznaje u nekim ranije isključivo muškim obrascima i svoje mjesto na ljestvici školske popularnosti, ako ih ne krase drugi talenti, pokušava izboriti slobodnom borbom.

Drugi je novi moment masovno snimanje i objavljivanje borbi. Dogovorene tučnjave nekada su se samo gledale, pri čemu je uvijek bilo više voajera, onih koji vole gledati, a nemaju srca sami stati na crtu, jedan na jedan protiv nekog svojih godina i svoje veličine. Danas svi imaju mobitele s kamerama pa su svi snimatelji. Borba dviju splitskih srednjoškolki amaterki snimljena je iz više kutova nego meč Alija i Foremana u Kinshasi. Ispada da je više kamermana nego onih koji će tolike snimke uopće pogledati”, piše, između ostaloga, Nino Raspudić.

“Kakve veze ima predsjedničin iznenadan poziv Vučiću s dječjim tučnjavama? Spaja ih jedan važan motiv. Kad bi se u moje vrijeme potukli u školskom dvorištu, dogodilo bi se da naiđe neki odrasli, uhvati oboje boraca za uho i natjera ih da se poljube. Nakon srpske propagandne izložbe u New Yorku i posljedičnog šamaranja diplomatskim notama, nema drugog objašnjenja za ovu iznenadnu ljubav, nego da ih je zapadni Veliki Brat uhvatio za uho i natjerao ih da se „poljube“, ne pitajući se tko je kriv, tko je ostao kome dužan i tko ima namjeru opet započeti čim se ukaže prilika. Želi se pod svaku cijenu pomoći Vučiću u nakani da ugura Srbiju na Zapad, u čemu ga Hrvatska očito ne smije zadržavati i mora mazohistički gutati i trpjeti prastare velikosrpske finte. Hrvatska je danas kukavna i nesuverena, zato Vučić može uspoređivati hrvatsko-srpski odnos s njemačko-židovskim, izlagati 2018. sedam tona eksponata i opreme u UN-u, uključujući i famozni „srbosjek“, blatiti bl. Alojzija Stepinca, Hrvatska će na sve podviti rep”, navodi Raspudić.

Ovdje možete pročitati kolumnu u cijelosti.

Izvor: Nino Raspudić/Večernji list

Odgovori

Skip to content