Bolesni mediji o bolesnom zdravstvu

O bolesnom zdravstvu pišu neprofesionalni i neetični novinari koji serviraju poluistine, koji kritiziraju ministra, a ponekad iznose svoju mržnju i traže njegovu ostavku ili smjenu. Sadašnjeg ministra ocjenjuju kao najgoreg ministra u Plenkovićevoj vladi itd. O ministrici vanjskih poslova i ministrici kulture koje su najgore ni slova, ali o ministru zdravstva koji pokušava održati sustav od daljnjeg urušavanja sve najgore. Evo nekih naslova i citata koji više govore o autorima nego o ministru i sustavu zdravstva:

SAMO PROBNI BALONI Kujundžićeva “reforma” zdravstva: Bombastične najave – nigdje projekata, Autor: Ljerka Bratonja Martinović, Objavljeno: 4. rujan 2017.   

Hoće li uskoro do zdravlja moći samo bogati? Kujundžić priprema nove mjere protiv dugova u zdravstvu, Ana Pejičić-Dejanović, 02. siječnja 2018.

Naša djeca nemaju vremena, a ministar nam govori ‘snađite se sami’

Kujundžić se miješa u rad sudova, želi spriječiti isplate odšteta liječnicima zbog prekovremenihPiše: R.I.

Most prozvao Kujundžića: “Napustite Vladu i ispričajte se svim sucima i doktorima”, S.Ve., 29. siječnja 2018.

Oglasilo se Ministarstvo zdravstva o skandaloznom dopisu: “Cilj nije bio miješanje izvršne u sudbenu vlast” Piše S.Ve., 29. siječnja. 2018.

„Nekoliko dana prije toga ministar zdravstva pisao je pismo svojem kolegi Bošnjakoviću da pokuša utjecati na ujednačenje sudske prakse kada su u pitanju radni sporovi protiv bolnica, a jednako tako ovih dana stigle su nam i crne europske brojke o užasavajućem i poražavajućem stanju u hrvatskom zdravstvu, koje se srozalo na vrlo niske grane.“

Autorica članka pokazuje svoje neznanje i mržnju prema ministru!

Komentar: Ministar Kujundžić upozorava na neujednačenu sudsku praksu koja može imati dalekosežne posljedice za zdravstveni sustav i za same liječnike. Zar je normalno da za prekovremene sate jadan sudac sudi na jedan a drugi na oprečan način? To je primjer jako lošeg pravosuđa, to je pokazatelj pravne nesigurnosti liječnika (građana) što je nedopustivo. Dužnost je ministra da pita zašto je to tako jer to je važno za obeštećenje liječnika ali i za zdravstveni sustav i tu nema nikakva pritiska. Još treba dodati da je  ministar problem naslijedio, da ga nije stvorio!

Izvješće:

STATE OF HEALTH IN THE EU: PREGLED STANJA ZDRAVLJA I ZDRAVSTVENE ZAŠTITE 2017 – HRVATSKA

Stanje se ne odnosi na 2017. godinu! Tek je završila 2017. godina i nitko nije obradio i analizirao podatke na temelju kojih bi dao ocjenu stanja u 2017. godiniStanje se odnosi na 2014-16. godinu što je vidljivo iz izvora i literature.

Ključni izvori:

  1. Džakula, A. etal. (2014.), „Croatia: Health System Review”,Health Systems inTransition, sv. 16. broj 3., str 1.–162.
  2. OECD/EU (2016.), Health at a Glance: Europe 2016 – State ofHealthinthe EU Cycle, OECD Publishing, Pariz, http://dx.doi.org/10.1787/9789264265592-en.

Te popis 9 referenci.

Izjava Siniše Varge o Kujundžiću: “Kad sam bio ministar, bili smo nadomak najboljih zdravstvenih sustava, sada smo nadomak najgorih”, Piše B.V. , 30. siječnja. 2018.

Siniša Varga je zaboravio da se ocjena odnosi na vrijeme kada je on bio ministar, vidi literaturi i ključne izvore.

Budući da je Varga zaboravan i tendenciozan treba ga podsjetiti na njegovu izjavu  iz 2013. godine.

Varga: „Zbog manjka novca prijeti smanjenje usluga u zdravstvu Treba jasno odrediti što pokriva osnovno osiguranje, a sto će se moći dobiti u okviru dodatnih osiguranja, naglasio je Siniša Varga 23. svibnja 2013.Autor Sonja Hoffman“

„Zbog premalih sredstava za zdravstvo u proračunu ili će se smanjiti obim usluga ili će se osigurati više novca – rekao je šef HZZO-a Siniša Varga na Drugoj regionalnoj konferenciji o poslovanju u zdravstvu koja je održana u Esplanadi. U društvu se stječe dojam da je sve dostupno u okviru osnovnog osiguranja no to nije točno. – Treba jasno odrediti što pokriva osnovno osiguranje, a sto će se moći dobiti u okviru dodatnih osiguranja -naglasio je. I danas postoji košarica usluga no ona je preširoka i za nju treba 25 do 28 milijardi kuna godišnje, a u proračunu je osigurana samo 21 milijarda. Veći priljev novca u sustav može se osigurati ili tako da pacijenti vise participiraju u troškovima ili da se otvori tržište privatnim osiguranjima, smatra Sani Pogorilić iz Udruge Inovativnih proizvođača lijekova. Dosta je, poručuju proizvođaci lijekova i veletrgovci, da oni izvlače situaciju obrastajući dugove. Ulaskom u EU računi će se morati plaćati u zakonskim rokovima, pa se očito puno očekuje od predstojeće reforme zdravstva i rezanja troškova koju planira Ministarstvo zdravlja. Inače, poručuju sudionici, predstojeća sanacija će biti samo jedna od šest koje su rađene u posljednjih 13 godina I u koje je bačeno 12,7 milijardi kuna. A da ni ova reforma neće uspjeti smatra prof. Nikica Gabrić. – Neće uspjeti jer iza nje nije stala Vlada – rekao je Gabrić. Hrvatska, poručio je, nema hrabrog premijera ni hrabre ministre, samo političke kalkulante koji, umjesto da rade za ljude koji su ih izabrali, vodi isključivo želja da ostanu na vlasti. Ostojić ne želi 5,2 milijarde kuna dok ne sanira bolnice….“

Dakle,kada je bio na čelu HZZO-a i ministar vrijedila su jedna pravila a sada vrijede za Milana Kujundžića druga pravila! Kada ministar Kujundžić predlaže košaricu usluga onda je to nehumano, a kada to predlaži SDP-ov ministar onda je to spasonosno, opravdano, humano i jako pametno!Zašto nemamo isti kriterij vrednovanja?

Evo još naslova o našem zdravstvu:

Zdravstvo gomila dugove, pacijenti nezadovoljni, a ministar kaže: “Napravio sam i puno i malo”

Plenković na korak do radikalnog reza: Otkazuje suradnju ‘najlošijem’ ministru? Iva Međugorac Četvrtak, 01. veljača 2018.

Najskuplje zdravstvo u Europi: Dižu i dopunsko, sve plaćamo…

Unatoč reformama, stanje u zdravstvu je nikad lošije. Sve se plaća i sve ide na teret pacijenata. Jedino što je besplatno sjedenje u čekaonicama koje često zna potrajati satima…

BOLESNO ZDRAVSTVO, Može li dug u zdravstvu ikada biti saniran? Piše Diana Glavina…i tako dalje.

Komentar:

Dug u zdravstvu nikada ne će biti saniran u cijelosti ali dugovi mogu biti znatno manji ako se donese strategija zdravstva za slijedećih 15-20 godina i provede reforma. Nedopustivo je da svaki novi ministar donosi svoju „strategiju“! Ali niti jedna vlada ne želi provesti reformu zdravstvenog sustava u skladu s našim mogućnostima a ne prema našim željama jer zbog toga se gube izbori. Novinari svojim neprofesionalnim i neetičnim pisanjem o zdravstvu, svojim pritiscima da svakome treba ispuniti želju i potrebu dodatno urušavaju sustav zdravstva i zato zdravstveni sustav dodatno propada i zato nam liječnici odlaze.

Svaki pokušaj ministra Kujundžića je bio dočekan na nož uz silnu halabuku, a da nitko nije ponudio rješenje. Kažu: Ministar je loš! OK. Što vi drugarice i drugovi novinari i ostali nudite, kako bi vi uskladili interese građana, liječnika, medicinskih sestara sa 720 eura izdvajanja po glavi stanovnika. Dosta je lupetanja dajte drugovi novinari konkretne prijedloge po pitanju zdravstvenog osiguranja, kolektivnog ugovora liječnika i drugih zdravstvenih radnika, opskrbe skupim lijekovima, sredstvima za složene i skupe operacije i da to sve bude za 720 eura po glavi stanovnika.

Budući da je naša ekonomija slaba i ne može svima dati ono što im treba i što žele onda vi novinari i veliki humanisti prodajte svoje terence, vikendice i dajte svoju ušteđevinu za skupe lijekove. Budite humani kad već nismo mi liječnici. Također preporučam da upišete studij medicine, specijalizirate i spasite narod od sadašnjih liječnika.

Evo jednog novinskog naslova pa vi o njemu razmislite:

Slovensko javno zdravstvo zbog gubitaka treba sanirati s 200 milijuna eura, nadnevak 26.07.2017.! (Hina)

Natječaj za ravnatelja

Raspisan je natječaj za ravnatelja, kolega nema uvjete i nije podnio molbu, a mi u medijima imamo prozivanje ministra. Ministar nije pisao uvjete, nije raspisao natječaj već ustanova, ministar ne bira ravnatelja, ali mi prozivamo ministra jer ga mrzimo! Nažalost, ima akademika koji su loši, ima kolega sa znanstvenom titulom, a da su lošiji od onih koji nemaju titulu, ali kriteriji se moraju poštivati. Jednom smo za pravnu državu, poštivanje kriterija, a drugi put smo protiv toga!? Čemu stvarati slučaj gdje ga nema?

Novinarčići pišu:

”Hrvatima treba malo istine, a ne samo populizma koji im se dugo servira”, kazao je te objasnio da nitko na svijetu nije dovoljno bogat da liječi sve. Možda bi ovu izjavu nacija nekako i prožvakala da se nije radilo o djeci oboljeloj od spinalne mišićne atrofije kojoj može pomoći samo spinraza čija jedna doza stoji 125 tisuća dolara. Kod nas je lijek odobren tek za dvoje djece, dok njih još 39 čeka kako bi dobili lijek koji im znači život.

Ministarstvo će dati novac za liječenje svih oboljelih od spinalne mišićne atrofije ali će zato morati uskratiti zdravstvenu zaštitu  stanovnicima jednog manjeg grada jer novca nema. Situacija je jako složena i nije ju lako rješiti. Kakvo rješenje nude „humani“ novinari i političari nije poznato. Sve humane novinare, političare i kritičare molim da jasno napišu kako ćemo pomoći bolesnima i održati socijalni model hrvatskoga zdravstva. Konkretno neka napišu tko će platiti troškove liječenja! Dosta je paušalnih ocjena, lupetanja i podmetanja.

„Naime, u njegovoj eri famozne liste čekanja produžile su se za 30 posto, a za specijalističke preglede čeka se oko 185 dana. Prvotni prijedlog bio je da se tome doskoči prioritetnim listama koje bi se formirale temeljem upitnika, ali Hrvatska udruga bolničkih liječnika i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine tu su ideju odbacile.“

Zašto na ovaj način pisati? Kome služi ovo piskaranje? Građanima ne pomaže, liječnicima ne pomaže jedino od ovakvog pisanja mogu imati koristi politikanti, dežurni kritičari koji ništa ne znaju i nemaju nikakvih rezultata osim blebetanja.

Što „genijalna“ novinarka predlaže nije napisala. Zna li ona da u Hrvatskoj nedostaje oko 4000 liječnika, da nedostaje oko 8000 sestara, da nema specijalista, da u jednom velikom kliničkom bolničkom centru na jednog specijalistu dolazi jedan specijalizant! Ti specijalizanti nemaju mogućnost normalne specijalizacije itd. Za novinarku je kriv ministar jer su dugovi oko 8,2 milijardi kuna, jer mnogo liječnika ide u mirovinu po sili zakona, jer liječnici bježe iz Hrvatske da ih bjedni novinarčići ne bi prozivali. To je rezultat dugogodišnje politike u zdravstvu i nema ministra koji to može rješiti za godinu dana.

„Jednako tako, potkrao se Kujundžiću u kratkom ministarskom vijeku i propust kojega je izveo zajedno s Bandićem, kada je upropastio svaku šansu da Zagreb postane centar Agencije za lijekove i sve to zbog prezentacije i prijave u kojoj su manjkale temeljne informacije.“

Ovako nešto može napisati netko tko nema pojma o ničemu i koji samo pokazuje svoju neprofesionalnost, neetičnost i mržnju!

Kako to da novinarčići ne pitaju koja je odgovornost premijera i vlade u cijelosti jer ne žele reformu zdravstvenoga sustava kao ni državne uprave i pravosuđa (koje je rak rana države).

Ministar zdravstva bez potpore i volje Vlade ne može ništa! Ova Vlada kao ni prijašnje ne želi reformu pravosuđa (rak koji metastazira), reformu glomazne a neučinkovite državne uprave, reformu neodrživoga zdravstvenog sustava i uvođenje reda i zbog toga propadamo.

Budući da odgovorni ne žele reforme imamo odlazak liječnika iz Hrvatske. Priznajem, nakon 42 godine rada s pacijentima, da sam pogriješio što s 38 godina života nisam otišao raditi i živjeti izvan domovine!

doc. dr. sc. Marko Jukić

Odgovori

Skip to content