Hrvatska udruga Benedikt: U rješenje uređenja žnjanskog platoa uvrstiti spomen obilježje na povijesni posjet svetog Ivana Pavla II Splitu

Hrvatska udruga Benedikt je danas uputila dopis zamjenici gradonačelnika Splita gđi Jeleni Hrgović i predsjedniku Ocjenjivačkog suda Projektnog natječaja za žnjanski plato g. Vjeki Ivaniševiću sa zahtjevom da se u budućem rješenju na primjeren način izgradi spomen obilježje na povijesni posjet svetog Ivana Pavla II našem gradu 1998. godine. Upućeni dopis dostavljamo u cijelsoti.

Grad Split je raspisao Projektni natječaj za izradu stručnih rješenja kao podloge za izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja žnjanskog platoa te kontaktnih zona Trstenička uvala i Duilovo s rokom izrade do 5. veljače ove godine. Temelj za izradu natječajnog programa je Programska osnova za izmjenu i dopunu Detaljnog plana uređenja priobalnog područja Trstenik-Radoševac koju je izradio Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u ožujku 2017. godine,  zatim Zakon i podzakonski akti te važeća prostorno planska dokumentacija. U tim programskim osnovama nema ni riječi o obilježju dolaska Sv. Ivana Pavla II u Split, čije ime nosi Žnjanska šetnica.

Svjesni da je kasno za dopunu programskih osnova navedenog natječaja, Hrvatska udruga Benedikt traži od Grada Splita, kao raspisivača natječaja, da u realizaciji odabranog natječajnog rješenja omogući izmjene koje će zatim omogućiti dostojno spomen obilježje na boravak Sv. pape Ivana Pavla II u Splitu 1998., i to baš na Žnjanu.

Hrvatska udruga Benedikt se već godinama zalaže za uređenje žnjanskog platoa, ali i priobalnog prostora Duilova koji stoji potpuno zapušten, nažalost i potpuno napušten. Prezadovoljni smo načinom na koji je nova gradska vlast na čelu s našim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom prišla rješavanju ovog problema, napose u odnosu na taj zapušteni dio. Naime, sve akcije su potpuno sukladne s našim prijedlozima za koje prijašnji gradonačelnik nije našao vremena da ih barem sasluša. S radošću smo dočekali i natječaj za izradu stručnih rješenja kao podloge za izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja.

Međutim, naš član g. Josip Kusić nas je upoznao sa svojim prijedlogom za postavu spomen obilježja Sv. Ivanu Pavlu II kao trajni spomen na dolazak Svetog Oca u naš grad, a koji prijedlog je Gradski kotar Žnjan dostavio Gradu Splitu još 7.12.2010. godine. To nas je ponukalo da proučimo tekst raspisa Projektnog natječaja za izradu stručnih rješenja žnjanskog platoa. U Programskoj osnovi za izmjenu i dopunu Detaljnog plana uređenja priobalnog područja Trstenik-Radoševac koju je izradio Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu navedeno obilježje se ne spominje, a na mjestu, koje bi tomu moglo poslužiti, predviđena su igrališta za odbojku na pijesku i košarka.

Trebamo se podsjetiti da je i važećim urbanističkim rješenjem “zaboravljeno” obilježje dolaska Sv. Ivana Pavla II pa je to riješeno postavom poprilično neuglednog križa ispred kaskadne višekatnice Dalkoninga.

Istu grešku ne smijemo ponoviti. To ne može i ne smije utjecati na izbor natječajnog rada jer takvog zahtjeva nije bilo u raspisu natječaja, ali se može povjeriti autoru natječajnog rada da isti dopuni odgovarajućim obilježjem ovog događaja.

Iskreno se nadamo kako će se to i dogoditi.

S poštovanjem,

Predsjednik Hrvatske udruge Benedikt

Vide Popović, dr. med.

 

 

Odgovori

Skip to content