Predstavljanje “Hrvatskog brevijara” u Splitu

Zaklada Rhema će 12. veljače u Splitu predstaviti Hrvatski brevijar, autorskog dvojca Feđe Aarona Bučića i Dunje Lakuš. Radi se o monumentalnom djelu izdanom na 3000 stranica, podijeljenom u četiri sveska, u kojima je predstavljena hrvatska povijest kroz znamenite ličnosti i njihova književna djela, primarno ona u kojima se zrcali vjera hrvatskoga naroda. Tu su i brojne molitve hrvatskim blaženicima i svecima te Majci Božjoj, a posebnost ovoga djela je paralelna uporaba dva hrvatska pisma – glagoljice i latinice.

Da je Hrvatski brevijar zaista nešto posebno ističe u svom pregovoru dr. Adalber Rebić: „Pred sobom imamo veličanstveno djelo koje su uredili ljudi zauzeti za kršćansku duhovnost. Odlučili su sastaviti ovaj veliki hrvatski katolički molitvenik kojemu smo dali naslov Hrvatski brevijar. Prvotni naslov ovog djela bio je Molitvenik hrvatskog naroda. Međutim, ovo je djelo doista daleko više nego molitvenik, već po svojem obujmu, po svojoj raznolikosti. Ono obuhvaća sve od povijesti hrvatskog naroda pa do popisa svetaca i književnih izreka naših pjesnika i književnika. Stvarno, to djelo sadrži sve što jedan Hrvat, katolik, treba znati. To je neka vrsta hrvatskog katoličkog duhovnog leksikona. U njemu ćete naći sve što vas zanima u pogledu kršćanske, poglavito katoličke duhovnosti u Hrvata, sve od osnovnih molitava do hrvatske povijesti. Zato što je to zbirka svega što predstavlja hrvatsku duhovnost i hrvatsku narodnu kulturu nazvasmo ga Hrvatski brevijar.“

Promocija Hrvatskog brevijara održati će se 12.02. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića – ulica Slobode 2, Split s početkom u 18 sati. Uz autore, o knjizi će govoriti recenzenti: akademik Nenad Cambi, prof. dr. sc. fra Ante Vučković te Mirjana Topčić, ravnateljica zaklade Rhema.

Izvor: hu-benedikt.hr/snaga-za-zivot.hr

Odgovori

Skip to content