Gradonačelnik Krstulović Opara jamči da su mjerenja na Karepovcu unutar dozvoljenih

Na inicijativu splitskog gradonačelnika Andra Krstulovića Opare u Splitu je održan sastanak predsjednika Klubova o sanaciji odlagališta otpada Karepovac. Povod je izjava Jasne Ninčević, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koja je izrazila zabrinutost za zdravlje sugrađana zbog plinova koji prijete s tog odlagališta.

Opara je novinarima nakon sastanka izjavio da će od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na nacionalnoj razini, Ministarstva okoliša i mjerodavnih inspekcija zatražiti promptnu intervenciju, dolazak u Split i razjašnjavanje pitanja koje je otvorila ravnateljica Zavoda u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
“Građanima se zahvaljujem na strpljenju i poručujem da ćemo se oslanjati isključivo na mišljenje struke, te relevantna i transparentna mjerenja. Odluku o eventualnom zaustavljanju radova na Karepovcu donijet ćemo na osnovu mišljenja stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zaštite okoliša”, poručio je.

Lavinu reakcija pokrenula je izjava ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZZJZ) u Splitu dr.Jasne Ninčević koja je za Slobodnu Dalmaciju rekla da ne želi biti odgovorna za zdravlje ljudi jer “nitko ne može sa sigurnošću” reći što se udiše s Karepovca i je li to opasno. “Svi tvrde da je sve u skladu s aktualnim projektom, ali činjenica je da ne postoji studija utjecaja na okoliš izrađena nakon 2000. godine”, rekla je Ninčević, dodavši kako ne sumnja u rezultate mjerenja koja se trenutačno provode, ali nije sigurna da se mjeri sve što se treba mjeriti.

Marijana Puljak iz stranke Pametno smatra da je najvažnije kod građana otkloniti svaku sumnju i nepovjerenje u struku, s obzirom na različite tonove iz istog Zavoda. “Dogovorili smo da možda već sutra dođe do sastanka s relevantnim institucijama, nakon čega bi se odlučilo što će biti sa sanacijom. Naravno da su građani uznemireni i naša je dužnost da dođemo s čistim, transparentnim i otvorenim podacima i umirimo javnost”, kaže Puljak.

Ante Čikotić iz Mosta upozorio je da Split ima samo jednu mjernu postaju umjesto četiri. Ta jedna je s južne strane, pa kada puše jugo ne očitava stanje, primjerice, na Dračevcu. “Ministarstvu sam nedavno postavio pitanje odvija li se proces sanacije i stvaranje nove sanitarne plohe odlagališta otpada Karepovac u skladu s okolišnom dozvolom i uvjetima iz nje. Budući da su institucije zakazale ja ću sve informacije koje sam dobio pokazati javnosti, kako bi znala koji su uvjeti sanacije i koje plinove treba mjeriti”, rekao je Čikotić.
Kaže kako je primjetio da postoje još neki plinovi koje bi trebalo mjeriti, a jedan od elemenata koje treba mjeriti je živa.

Petar Škorić iz HDZ- a opovrgnuo je mogućnost da ravnateljica Ninčević nije bila upućena u postupak sanacije Karepovca jer je komunikacija bila uredna, dok je Goran Kotur iz SDP- a istaknuo da Splićani moraju znati mjere li se na deponiju sve potrebne emisije da bi se zaštitili život i zdravlje građana.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content