Dalmaciju pogodila tuča, na Zavižanu palo 178 centimetara snijega, u Lici ledena kiša: HAK izdao upozorenje za vozače

Snijeg je noćas nakon Gorskog kotara i Like prekrio dijelove sjeverozapadne Hrvatske, gdje i jutros pada, dok na Kvarneru pada kiša.

Najviše snijega napadalo je noćas u Otočcu, 30 centimetara, u Gospiću 26 centimetara, u Crnom Lugu i Parg – Čabru po 21 centimetar, te a u Delnicama 20 centimetara snijega. Na Plitvičkim jezerima palo je 17 centimetara snijega, u Karlovcu 12, na Sljemenu i u Bednji po 11, a u Zagrebu u Maksimiru 10 centimetara.

Zajedno sa starim snježnim oborinama, visina snijega na Zavižanu iznosi 178 centimetara, u Delnicama 86, u Crnom Lug u 80, u Parg-Čabru 75, a u Ogulinu 58 centimetara. Najveća visina snijega u Hrvatskoj zabilježena je na Zavižanu u ožujku 1984. i iznosila je 320 centimetara.

Zimski uvjeti na cestama

Snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru, sjevernom dijelu Hrvatskog primorja te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a po mokrim i skliskim kolnicima od kiše vozi se u Istri, Dalmaciji i dijelu Slavonije. U dijelu Gorskog kotara i Like pada ledena kiša, a u dijelu Dalmacije mjestimice pada tuča. U većem dijelu unutrašnjosti kolnici su vlažni i skliski. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog tuče koja pada u dijelu Dalmacije između čvorova Bisko i Zagvozd vozi se uz ograničenje brzine.
Zimski su uvjeti te je zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obvezna zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj uključujući državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Rijeke i državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Grabovac-Udbina-Gračac-Knin.

U Dalmaciji tuča, u Lici novi snijeg

Jačanje juga i pad tlaka zraka najavili su izraženiju promjenu vremena s kojom će tijekom srijede mjestimice ponovno biti obilnijeg snijega, u gorju uglavnom od 15 do 30 centimetara.

Osim snijega, u unutrašnjosti će biti i susnježice, pa i kiše, posebice na istoku, a kratkotrajno je moguća i drugdje, ponajprije u Lici, gdje je i najveća vjerojatnost smrzavanja na podlozi. Na Jadranu će pak nevolje prouzročiti ponegdje obilna kiša, a i jako i olujno jugo, na sjevernom dijelu bura, koja pahulje može donositi i do mora.

Oborina će biti još i u četvrtak, samo rijetko i u petak, a za vikend će uglavnom izostati. No, zimski će se ugođaj, primjeren veljači, zadržati i početkom novoga tjedna.

U Gorskome kotaru i Lici past će uglavnom od 15 do 30 centimetara snijega, lokalno moguće i više, no treba upozoriti i na mogućnost kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom. Na sjevernom Jadranu povremeno će padati kiša, a gdjegod i snijeg nošen umjerenom i jakom, na udare mjestimice i olujnom burom i sjevernim vjetrom. Na otvorenome moru zapuhat će sjeverozapadnjak.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije očekuje se oblačno i kišovito. Uz jake pljuskove i grmljavinu past će mjestimice i više od 50 litara kiše po četvornom metru. Jako i vrlo jako jugo, na udare i olujno, okretat će prvo na jugozapadnjak, a potom na sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka većinom od 7 do 13 °C, u unutrašnjosti ujutro 2 do 5 °C.

Na jugu Hrvatske vrlo vjetrovito, uz jako i olujno jugo, s kojim će more na otvorenom ponegdje biti i jače valovito. Poslijepodne će okretati na jugozapadnjak te slabjeti. Mjestimice će kiša biti i obilnija.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content