Potpisan Sporazum o provedbi ITU mehanizma vrijednosti 46,6 mil €

Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović danas je u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ministricom Gabrijelom Žalac potpisala Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. kojim se osigurava indikativan iznos od 46.581.082,15 € za financiranje projekata Urbane aglomeracije Split, odnosno za projekte svih 13 gradova i općina koji ulaze u obuhvat Aglomeracije.

Ovim ugovorom konačno su se stekli uvjeti da angažiramo sredstva za povećanje kvalitete života građana i gospodarski razvoj cijele Aglomeracije čije je središte Grad Split.

Planirana je uskoro objava prvog poziva za financiranje bicklističkih staza u sklopu dužobalnih šetnica, a do kraja godine i pozivi za nabavku autobusa za javni gradski prijevoz, ticketing, integrirane programe za razvoj kulturne baštine, brownfield investicije, izgradnju Tehnološkog parka Dračevac, izgradnju regionalnog transfuzijskog centra KBC Split te razvoj poslovne infrastrukture kroz razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija.

Grad Split kao nositelj Urbane aglomeracije Split je krajem prošle godine uložio izniman napor kako bi osigurao sve preduvjete za današnje potpisivanje Sporazuma, i to u rujnu 2017. godine je formirao ITU ured koji će se uskoro akreditirati kao Posredničko tijelo za provedbu ITU mehanizma, u studenom 2017. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih 16,2 milijuna kuna za sufinanciranje svih troškova ITU ureda do 2023. U prosincu 2017. Gradsko vijeće Grada Splita je usvojilo „Strategiju razvoja Urbane aglomeracije Split za razdoblje do kraja 2020. godine“, dok je u siječnju 2018. potpisan Ugovor o dodjeli dodatnih 1,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za financiranje troškova ITU ureda i to iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Podsjetimo, ITU mehanizam je mehanizam Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine čiji je cilj promicanje održivog urbanog razvoja, jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja i suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave te razvoj administrativnih kapaciteta gradova.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content