Fra Miljenko Stojić: Tito je odgovoran za smrt 66 franjevaca pobijenih od partizana

Fra Miljenko Stojić, voditelj Vicepostulature „Fra Leo Petrović i 65 subraće“

Već godinama u Širokom Brijegu održavaju se “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u spomen na ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca. Fra Miljenko Stojić, voditelj Vicepostulature „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, godinama traga za posmrtnim ostacima svoje braće franjevaca i otkriva povijesne razloge tog zločina.

Zadatak je Vicepostulature, osnovane lani u studenome, sljedeći: jesu li jugokomunisti ubili franjevce iz mržnje prema vjeri, jesu li oni to primili na kršćanski način, postoji li u puku uvjerenje o njihovu mučeništvu. Pritom se ne smiju skriti činjenice niti za niti protiv, jer samo na istini Crkva ih želi proglasiti mučenicima. U tu svrhu prikupljamo potrebne dokumente i svjedočenja te isto to o uslišanjima nečijih molitvi na njihov zagovor ili možebitnih čudesa. A tragamo i za njihovim posmrtnim ostacima, ističe fra Miljenko.

Prošle su 73 godine od strašnog ubojstva i paljenja hercegovačkih franjevaca u ratnom skloništu u samostanskom vrtu u Širokom Brijegu. Jesu li rane zacijelile?
– Što god se dogodilo u našoj osobnoj ili zajedničkoj prošlosti, život ide dalje. Pamtimo ono što je bilo, iz toga izvlačimo prave zaključke i tako ustrojavamo svoj život. Za nas su ovi pobijeni mučenici i činimo sve da ih Crkva jednoga dana službeno proglasi takvima.
Puk je to odavno učinio nazivajući ih Širokobriški mučenici. Moli se na njihovim grobovima, svjedoči o udijeljenim milostima po njihovu zagovoru, dodjeljuje im trgove i ulice, dane sjećanja. U školama se održavaju satovi povijesti, pišu stručni radovi, stječu znanstveni stupnjevi, snimaju filmovi, stvaraju umjetnička djela… Jednostavno, dobro je pobijedilo zlo!

Tko je odgovoran za ovaj zločin?
– Kratko i jasno: Josip Broz Tito, osoba koja je istovremeno bila na vrhu partijske vlasti, partizanskog pokreta i Ozne. Od izravnih izvršitelja spomenuo bih tadašnjeg zapovjednika 8. dalmatinskog korpusa, generala Petra Drapšina i njegova najbližeg suradnika Boška Šiljegovića te alkarskog vojvodu, od kojeg se alkarsko društvo još nije ogradilo, Brunu Vuletića, čiji su vojnici ubili 6 hercegovačkih franjevaca u Mostarskom Gracu.
A po zlu je posebno poznata XI. dalmatinska brigada, ne samo na Širokom Brijegu i okolici – gdje su se u njihovoj zoni odgovornosti dogodili stravični zločini nad civilnim pučanstvom – nego sve tamo do Kočevskog roga. Naravno, treba spomenuti i ulogu Ozne SR Hrvatske i Ozne SR BiH koji su nadzirali cijeli proces od izrade popisa za likvidaciju do samih egzekucija.

Jeste li se tijekom svoga rada susreli s nekim od pripadnika tih jedinica koje su sudjelovali u ubojstvu vaše braće franjevaca?
– Podrazumijeva se da sam se susretao. Do nekih nisam uspio doći, iako sam im se najavljivao. Sve je ovisilo o tomu jesu li nasilno bili unovačeni ili su bili zagriženi jugokomunisti. Potonji su uglavnom odlazili i odlaze na drugi svijet nepomireni i s Bogom i sa svojim narodom. Šteta! A svima sam im govorio da je tajnost naših razgovora zajamčena. Trebaju nam samo svjedočenja i dokumenti, a ne dokazivanje nečije krivnje.
Prema svim dosadašnjim istraživanjima pobili su ih iz mržnje prema vjeri, ali i iz ideoloških razloga. Posebno im je Široki Brijeg, kao simbol vjere, obrazovanja i kulturne baštine, bio trn u oku.

Koliko je Vicepostulatura dosad pronašla posmrtnih ostataka franjevca i za koliko se još traga?
– Do sada znamo za posljednje počivalište njih 34, a za njih 32 još tragamo. Činimo to s obje strane granice, jer su ubijani od Bleiburga pa do Biokova i Dakse. Naglasio bih još da ih nisu pobili nikakvi Dalmatinci, kako neprijatelji hrvatskog naroda često ističu, nego jugokomunisti predvođeni Titom.

PIŠE MATE PRIMORAC/MISIJA

Odgovori

Skip to content