U Splitu i dalje zabrinuti zbog smrada s Karepovca

Splićani su i dalje zabrinuti zbog smrada koji se širi s odlagališta Karepovac. Nisu ih umirili sinoć objavljeni rezultati inspekcijskog nadzora Ministarstva zaštite okoliša. Prema njima mjerni parametri u zraku nisu prekoračili granične vrijednosti, osim što je određenim danima kasno noću i rano ujutro – povremeno povećana koncentracija amonijaka. 

Ravnateljica spitskog Zavoda za javno zdravstvo Jasna Ninčević i dalje izražava sumnju. Odbija optužbe da je jučer reagirala politički kada je javno izrazila zabrinutost zbog zraka koji udišu Splićani.

Odgovarajući na poziv gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo priopćili su da oni nisu mjerodavni. Sutra ipak stižu inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i ministar Tomislav Ćorić. 

Građani, nakon svega, čini se, polako gube povjerenje u institucije.

Dodajmo ovomu da je posljednja inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, potkraj prošlog mjeseca, naložila Gradu Splitu da osigura kemikalije za neutralizaciju mirisa. Rok za provedbu je upravo sutra. Rezultati inspekcije bit će poznati za nekoliko dana. 

O problemima koje je sanacija Karepovca prouzročila stanovnicima Splita govorili su u Temi dana docent Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i splitski dogradonačelnik Nino Vela.

Izvor: hrt.hr

1 comment

  1. Goranka

    Neutralizacijom mirisa ne će se neutralizirati štetno djelovanje opasnih plinova (koji je postupak neutralizacije?), ali ni opasnih čestica koje se nalaze u prašini kojoj su najviše izloženi stanovnici okolnih predjela Splita (teški metali, dioksini..). Nevjerojatno je da se ovako površno, nestručno i neodgovorno pristupa jednom ovako kompleksnom i za zdravlje opasnom projektu. Studija utjecaja na okoliš napravljena je 2000. godine (tko je radio studiju) i kažu da ne treba nova studija jer se od tada promijenila samo količina smeća. Komponente smeća se mijenjaju svaki dan, a što se sve nakupilo u proteklih 18 godina nakon izrade studije nitko ne zna. Je li projekt sanacije objavljen i dostupan građanima i je li po projektu predviđeno koja istraživanja su trebala prethoditi izvođenju radova? Znaju li građani Splita što je sve ušlo u cijenu izvođenja sanacije i izvodi li se sanacija po projektu ili po nekom ubrzanom postupku (na pr. kao zid na Žnjanu)?

Odgovori

Skip to content