Tihomir Dujmović: Duh je pušten iz boce, distanciranje od Ramljaka učvrstilo bi Plenkovićevu vlast

Činjenica da nam je premijer rekao da Vladini uredi proučavaju dokumentaciju vezanu uz astronomske honorare pokazuje da u cajtnotu, vrijeme kupuje i trivijalizacijama.

Naime, tih deset problematičnih faktura bi i loš računovodstveni ured izanalizirao za dva sata, tim prije što im s kadrovskim pikanterijama o brojnim Ramljakovim savjetnicima na usluzi stoje brojni mediji koji svaki dan objavljuju skandalozne detalje nove hobotnice.

No, u suštini i to je “fake” news koji nam je vrlo vjerojatno plasirao stari medijski mađioničar, Plenkovićev Salieri, jer realno, Plenković ne može ništa Ramljaku. 

O tome se zapravo malo ili ništa ne zna, te samo pokazuje do koje razine je ekipa koja se poduhvatila posla stoljeća, izigrala i nadigrala našeg petojezičnog premijera! Vaš benzin, naše ideje! Ramljaka je postavio nominalno sud, a za njegovu smjenu potrebno je dopuštenje onih koji su dali zadnji kredit, famozni roll-up!

U riječ, Anti Ramljaku ne može nitko ništa i faktura za protekli tjedan se sutra može mirno ispisati!  Dok je Andrej Plenković uzeo “time out” pod svaku cijenu, tvrdeći da stručne službe analiziraju dokumentaciju „ pa ćemo onda vidjeti treba li povući neke poteze“, Martina Dalić je hitno otišla u povjerenstvo za Agrokor tražeći da ubrzaju poslove.

Dakle, krenite već jednom s tom nagodbom, jer će nam samo to spasiti glavu!

No, Dalićka ne razumije da je duh pušten iz boce, da je šteta napravljena i da se neće moći izbrisati čak i da dođe do nagodbe! Ona ključna, politika šteta koja ljulja svaku političku vjerodostojnost  je naime napravljena!  

Kako vidimo, tečno govori pet jezika, ima savršeni diplomatski rječnik, medijski nastup kakav još nismo vidjeli, raskošnu aroganciju demonstriranu kod izbacivanja Mosta kakvu još nikada nitko nije demonstrirao, u riječ, naizgled je sve savršeno, a onda su mu kao u kakvom boljem trileru, nož u leđa zabili oni na kojima mu počiva kompletna Vlada odnosno vjerodostojnost i te Vlade i njega osobno. Šteta je već počinjena, može se samo sanirati kao kad se prevrne tanker pun nafte.

No, ako ne krene sa saniranjem ugušit će se u vlastitoj mrlji. 

U prijevodu, Andrej Plenković mora smijeniti Martinu Dalić što može i tako poslati poruku da se temeljito distancira od Ante Ramljaka, ako želi da mu nacija ubuduće vjeruje. Ništa tako ne bi učvrstilo njegovu vlast i donijelo novi toliko potrebni kredit njegovoj vjerodostojnosti kao takav odlučan potez.

To bi u ovom trenutku bio najbolji roll up kredit Plenkovićevoj vladavini! Jer sutra  će se postavljati pitanja kako je mogao dopustiti taj financijski razvrat sa savjetnicima jednog povjerenika, a ako pak ne dođe do nagodbe i Agrokor nakon svih suspektnih stvari, završi u stečaju, bit će to i politički stečaj Andreja Plenkovića.

Dao bih se kladiti da Plenković s Ramljakovim muljanjima osobno nema ništa i držim da je on u toj priči financijski čist, ali narod mu ništa neće vjerovati ne pokaže li sada odlučnost. Naime, podvale koje smo do sada doživjeli u priči o lex Agrokor su jednostavno nebranjive, a nemoralnije od cifri koje prima bivša Ramljakova firma jedino su drčna partijska objašnjenja Martine Dalić.

Ionako preko mjere suspektne Martine Dalić koja će na kraju Plenkoviću doći političke glave ako je ne odgurne tamo od kuda je uvijek dolazila u Vladu,  Borislavu Škegri.

Zar stvarno mislite da smo takvi idioti?

Dakle, ako trezveno pogledamo sve je u priči o Agrokoru od početka bilo u najmanju ruku čudno. Tadašnju odluku da se ide u lex Agrokor zapravo je isprovocirao Božo Petrov (samo se to ne smije na glas reći jer je on uz Hasanbegovića medijska mjera zla) koji je prvi član neke hrvatske Vlade koji je u četvrt stoljeća rekao  Todoriću “dosta”, inače bi Martina uz pomoć ministra financija zacijelo opet pronašla par stotina milijuna kuna, kako se uvijek pronalazilo.

Lex Agrokor je u konačnici bila teška, ali nužna odluka. Lex Agrokor  kao ideja je bio ispravan, logičan, zapravo sjajan potez, ali odmah je  i to sve u toj izvedbi bilo čudno, suspektno i sad je na kraju eruptiralo u aferu kojoj se ne vidi kraj. Bivša tvrtka Ante Ramljaka koja ima dva zaposlena, postala je praktički od samog početka dio savjetničkog tima Ante Ramljaka kao povjerenika Vlade za Agrokor i toj njegovoj bivšoj tvrtki se mjesečno isplaćuje gotovo milijun kuna! 

Tvrtka koja je do jučer imala jedva nešto iznad milijun kuna kompletan godišnji prihod, sada malo manje od te cifre zarađuje mjesečno! I onda nam tri dana sve naše televizije peru mozak s ekonomskim analizama jer da što se čudimo kad su takve cijene u svijetu normalne. Možda se vani isplaćuju takvi honorari, ali za iznimne stručnjake, ne za tvrtke koje su u godinu dana jedva bile u stanju zaraditi nešto više negoli im sada zahvaljujući krajnje bezočnom Anti Ramljaku stiže svaki mjesec. Dobro, zar stvarno mislite da smo takvi idioti?

Osim toga faktički je nemoguće da Martina Dalić o tome nije znala ništa ne samo zato što je detaljno involvirana kao ministrica u cijeli posao, nego zato što je kao ministrica bila dužna voditi računa i o tome. Ona je ta koja je svojom skrbi trebala čuvati moralna leđa i Vladi i premjeru!

Ali, ona oduvijek ima svog premjera koji je kao vješti šaptač gurne u svaku Vladu jer je neprocjenjivo imati svog čovjeka u Vladi i to na takvom mjestu. Dok je on sjedio u Vladi u njegovoj blizini je uvijek bila Ona, od kad je pronašao udobnije fotelje, u Vladi je samo Ona. Taj detalj Borislava Škegru čini najmoćnijim čovjekom hrvatskog gospodarstva.      

Sad se klupko odmotava, pa se doznaje da je to sve skupa doista stara ekipa Borislava Škegre koji se pak javno hvali da točno zna tko je pisao lex Agrokor. Osim toga sada se naziru sve konture ovog posla stoljeća. Dakle, Ante Ramljak dolazi za povjerenika Agrokora iz tvrtke Texo Management čiji je vlasnik Tomislav Matić.

Tomislav Matić je pak stari partner Borislava Škegre čija suradnja datira od prije dvadeset godina. Ante Ramljak je pak za Škegrin Quaestus radio od 2008 do 2012 i to je bio zadužen za nadziranje svih Quaestusovih projekata u Hrvatskoj i šire. Dakle, osoba od neizmjernog povjerenja! 

Škegro je pak po pisanju medija Matića angažirao za savjetničke usluge još davne 1997 godine. I tu je dakako Martina Dalić koja je uz pomoć Škegrinog lobiranja dospjela i u Vladu Jadranke Kosor.

Ona je tada bila ključna osoba za pokrivanje genijalnog Škegrinog plana da na svaku uloženu kunu budućih investicijskih fondova, država uloži svoju kunu, a da cijeli posao vodi privatni investicijski fond koji je dao časnu pionirsku riječ da će ulagati samo u poslove koji će donijeti nova radna mjesta, da će čupati iz minusa posrnule tvrtke i uopće biti na korist naciji. Opet isto: vaš benzin, naše ideje, to je čarobna Škegrina formula! 

Dakako da su najprije krenuli u poslove s bankama i poslove s onim dijelom državnih firmi i nekretnina koji uopće nije bio obuhvaćen planom! Dapače, planovi tih investicija su zbog nevjerojatne darežljivosti države tražile u prvom redu investiranje u posrnule državne tvrtke. Ne u banke ili financijske institucije! Vi date pet milijuna, država da pet milijuna, a na vrh fonda sjedne Škegrin čovjek koji upravlja sa svih deset milijuna.

Može li bolje? I baš je te i takve poslove Quaestus fonda nadzirao nitko drugi negoli Ante Ramljak! Jadranka Kosor koja se uvijek javlja kad misli da je vrijeme da poentira, sada jedne riječi ne progovara o toj Škegrinoj ideji koju je ona prihvatila kao premijerka, niti o učincima tog javno-privatnog partnerstva koje je skrahiralo, dakako na državni račun!

Martina Dalić, kad pogledate njen uspon zapravo teško izvan tih državno-javnih relacija funkcionira. Uvijek je u savršenoj ulozi nekog javno-privatnog posla, a to je kako vidimo specijalnost i Borislava Škegre! Dok je ona ministar gospodarstva, muž joj je član uprave INE premda se bez  obzira na sve štambilje Dalije Orešković nikada sa sigurnošću ne može reći da tu nema potencijalnog sukoba interesa.

Model ovog specifičnog obiteljskog gospodarstva je zapravo prenesen iz ranijih Vlada jer je i u Sanaderovo vrijeme ova nevjerojatna obiteljska špranca savršeno funkcionirala. Kad jednom “legalizirate” takve pozicije sebi i svom suprugu onda vremenom dobijete aroganciju, drčnost i samopouzdanje kakvo drugi nemaju. Martina Dalić je davno ranije radila u Partner banci kad je Škegro bio u Nadzornom odboru te banke. 

Dalić izlobirala fotelju za prijatelja i supruga državne tajnice

Sada je pak Dalićka izlobirala da je na čelo Hanfe stigao njen prijatelj Ante Žigman, s kojom je blisko surađivala u istoj toj Partner banci, a da stvar bude bolja, njegova supruga Nataša Mikuš Žigman je državna tajnica u istom ministarstvu gospodarstva gdje je Dalićka- ministrica.

Ova hobotnica će bez ikakve sumnje imati ogromne posljedice za Plenkovića jer nitko normalan ne može prihvatiti da bivša tvrtka Vladinog povjerenika u istom tom poslu u kojem je on Vladin povjerenik dobiva bilo kakve poslove, najmanje ovako astronomske iznose. To nije klasičan odnos dviju privatnih firmi gdje vi možete nekoga platiti koliko mislite da vrijedi. To možete jer se radi o Vašem novcu. 

Ovdje se Agrokor donošenjem lex Agrokora nameće kao svojevrsna državna tvrtka i bez obzira na nominalno vlasništvo Ivice Todorića, u ovom trenutku je država upravljač te imovine. Zato je Ramljakov potez više negoli suspektan, a posredna, zapovjedna odgovornost Andreja Plenkovića i dakako Martine Dalić neporeciva. Ako se pak pokaže da je u nešto širem, ali u konačnici u ovom društvu, pisan lex Agrokor, aferi neće biti kraja. 

Ivica Todorić pak u svojoj kaznenoj prijavi izrijekom navodi da je jedan od prvih Ramljakovih poslovnih poteza odmah nakon što je imenovan Vladinim povjerenikom, bilo zbrinjavanje tvrtke svog ranijeg poslovnog partnera. Ako se, premda Todorić nije osobito vjerodostojan lik, informacija ipak pokaže točnom, to znači da je postojao pakleni plan od prvog dana.

Kao i uvijek, i u ovoj aferi najviše iritiraju gluposti koje se plasiraju širokim narodnim masama. Za sada je tu šampion upravo ministrica Dalić koja je u obrani Ramljaka i ovih enormnih honorara od 250 tisuća kuna tjedno, rekla da ona neće dopustiti da se zaustavi sanacija Agrokora i konačna nagodba! 

To je stara shema: tko je u Jugoslaviji govorio da imamo jadan standard i da se stvara crvena buržoazija, taj nije govorio istinu, nego je “neistinito i zlonamjerno prikazivao društvene prilike u našoj zemlji” i time zaslužio robiju! To je logika Martine Dalić. Plitko, partijski banalno i toliko drugorazredno da je idući dan Plenković, jer je nešto u komuniciranju s javnošću morao napraviti, pompozno pozvao Ramljaka da mu dostavi svu dokumentaciju.

Obazrivo, vagnuvši na milimetar, skenirajući dostupne Plenkovićeve misli, oglasio se i predsjednik Sabora, Jandroković, tezom da mu cifre koje se vrte u savjetničkom kontekstu “nisu simpatične”. Pogledajte tu savršeno odvagnutu bakarićevsku definiciju predsjednika Sabora: naime, ako Plenković makne Dalićku ispast će da sam ja prvi progovorio o toj potrebi, ako je pak ostavi, niti ona se neće naljutiti na formulaciju “nije mi simpatično”! A javnost neće moći reći da sam šutio! 

Razorna kritika upućenog Pavlovića

Ali, dok se oni igraju velikih dvorova i ingenioznih fraza utvarajući si da su neizrecivo mudri, bistri i nadmoćni, dobro obaviješteni izvori tvrde da je Plenkoviću jasno kakav sada teret nosi i da se traži način za reakciju. I taman dok se o tome razmišlja, sljedeći šamar se dogodio u Saboru, ali i na HTV-u.

Tko nije povjerovao Hasanbegoviću i Mostovcima koji su u Saboru objašnjavali da je zakon o državnim arhivima koji dopušta uvid u arhive već donesen prije osam-devet mjeseci, a da današnje izmjene primarno idu u restrikciju korištenja državnog arhiva, mogli su na HTV-u čuti razornu kritiku upućenog odvjetnika Pavlovića koji je jasno pokazao da je novi zakon o tajnim arhivima ništa drugo negoli bitno reduciranje od sadašnje otvorenosti i dostupnosti arhivskih materijala. 

Pavlović je naime pokazao da je aktualni prijedlog zakona o arhivima u svojoj osnovi stari Milanovićev prijedlog zakona o istoj toj materiji!  Osim toga Pavlović je izrijekom rekao da je sve to objasnio ministrici kad je u fazi pripreme zakona traženo njegovo mišljenje!

Naime, prije manje od godinu dana je donesen zakon o arhivima koji je uistinu otvorio arhive, a sada se donosi novi zakon koji donosi čitav niz redukcija u odnosu na dosadašnje stanje.

Za ovakav zakon interesa ima u prvom redu glasovati HDZ jer ovakav zakon ne samo da onemogućava lustraciju, on realno zaustavlja i priču o suočavanju s prošlošću. SDP je odmah uz bok HDZ-u u traženju razloga da podigne ruku za taj zakon jer će svima u toj stranci odgovarati da se po starim ranama ne kopa.

Budu li glasovali za HDZ-ov prijedlog, to će značiti da je velika koalicija stupila na scenu jedva koji dan nakon što je za njom zavapio Milijan Brkić.      

Izvor: Tihomir Dujmović/direktno.hr

Odgovori

Skip to content