U Sinju predstavljena knjiga ‘Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda’

Pred brojnim posjetiteljima u dvorani Franjevačkog samostana u Sinju sinoć je predstavljena knjiga Višnje Satrešine ‘Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda’. Uz autoricu, knjigu su predstavili dr. sc. Ivica Šola i novinarka Hloverka Novak Srzić.

Riječ je o knjizi koja je svojevrsni vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda. Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu, Višnja Starešina prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi, koje su preko njega vodile rat poslije rata.

Govoreći o knjizi ‘Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda’ dr. sc. Ivica Šola istaknuo je kako je knjiga pisana na temelju transkripata i dokumenata. Naglasio je da knjiga donosi vrlo zanimljive stvari – da su Praljak i suborci osuđeni na temelju lažnog dnevnika ratnog zločnica generala Ratka Mladića, da se Mudžahedini ne spominju, da za Vukovar nitko nije odgovarao, da je totalno izbjegnuto i na Haaškom sudu ostalo neosuđeno jezgro zločina, a to su JNA i KOS.

‘Defakto, epilog Haaškog suda da u ovim ratovima jedini agresor Hrvatska, što ide sve kontra činjenica. Haaški tribunal od svoga početka je politički sud koji je Britanija prva prepoznala i tamo poslala svoje agente i politikom optuživanja usmjeravala procese. Ovo što je kolegica napisala nije nikakva naknadna pamet, ona već 15 godina govori što će se dogoditi Hrvatskoj šestorci, da će Hrvatska postati zemlja ljuštura bez sadržaja u kojoj strukture stare, KOG-ovi i KOS-ovi postavljeni u medije, pravosuđe i obrazovni sustav i dalje nastavljaju opstruirati probitak Hrvatske države, te da postoji opasnost da kao nakon Drugog svjetskog rata, nakon ove presude i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini mi opet budemo označeni kao ustaški zločinački narod’, kazao je Šola.

staresina sinj2

Hloverka Novak Srzić kaže kako je oduševljena knjigom koja je vrlo važna za hrvatsku povijest i koja bi trebala biti udžbenik za mlade diplomate, političare i novinare.

‘Kad sam je pročitala, na neki način sam se osjećala postiđeno. Naime, do tada sam mislila da sam ja jedna odlična novinarka, ali sam se čitajući ovu Višnjinu knjigu pitala zbog čega ja nisam znala sve ovo što mi je Višnja otkrila? Zapravo sam zaključila da i dalje živimo u jednom medijskom, političko-propagandnom okruženju koje ne da propitkivati Haaški sud, njegov rad i njegove presude’, kazala je Hloverka Novak Srzić.

Autorica knjige Višnja Sarešina oduševljena je promocijom i zainteresiranošću Sinjana za njenu knjigu.

‘Na ovoj knjizi sam radila 25 godina, a pisala sam je 3 mjeseca. Kao šta i sam naslov kaže, u knjizi je riječ o završnom računu Haaškog suda i utjecaju bivših struktura obavještajnih službi Jugoslavenske narodne armije na upravljanje procesa pred Haaškim sudom’, kazala je Višnja Starešina.

Izvor: ferata.hr

Odgovori

Skip to content