Ankica Mamić: Predsjednici izgledaju kao da rade nešto što moraju, a ne nešto što žele

“Oboje predsjednika izgledaju kao da rade nešto što moraju, a ne nešto što žele. Onaj njihov susret na Dunavu bio je mnogo prisniji i s više topline”, komentirala je komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić za Direktno susret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnom posjetu Zagrebu, gdje je došao na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Dvoje dužnosnika na Pantovčaku su razgovarala u četiri oka, a kasnije su im se priključila i izaslanstva u kojima je nekoliko ministara, koordinatora za otvorena pitanja kao i predstavnici manjina i udruga nestalih u ratu.

“Ovo je bio jako formalan susret i izuzetno protokolaran, što je možda i dio protokola, što ne možemo ni znati. U svakom slučaju posjet je bio jako formalan  i osjetilo se kako je tu malo želje za susretom, a više nužde. Hrvatska i Srbija imaju mnogo otvorenih pitanja”, rekla je komunikacijska stručnjakinja.

Mamić je napomenula kako su ustavne ingerencije Aleksandra Vučića kao predsjednika Srbije mnogo veće od onih hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. “Ustavna uloga dvaju šefova država bitno je različita, a inicijativa za sastanak je došla od naše predsjednice, i smatram kako je to bitan element u ovom susretu”,  rekla je Ankica Mamić. Dodala je kako predsjednica bolje izgleda i bolje je oblače i jako formalnije izgleda.

“Izgledaju kako nisu oduševljeni susretom, izjave su bile klasične diplomatske i u njima nismo uspjeli dobiti neke nove informacije ni obećavajuće”, rekla je naša sugovornica. “Ono što je meni bilo zanimljivo jest to što je Vučić rekao kako je njen poziv bio hrabar čin, a ona je na svom kaputu ispisala riječ hrabrost. To je zanimljiv detalj jer kaput je naručen najmanje prije dva dana”, dodala je Mamić.

Napomenula je kako je to ono što je kraj diplomatskog folklora jedino što joj je posebno upalo u oči. “Za moj ukus bilo je previše policije, smatram kako posjet Aleksandra Vučića nije tako veliko sigurnosno pitanje”, rekla je Ankica Mamić za portal Direktno i dodala kako treba pričekati da posjet završi kako bi se napravila cjelokupna i detaljna analiza posjeta.  

Izvor: direktno.hr 

Odgovori

Skip to content