Morali bismo s jačom vjerom tražiti od Boga stvari koje su nam potrebne

Snimio: REUTERS/Alberto Lingria

Nakon što je u proteklim katehezama na općim audijencijama objasnio uvodne obrede te liturgiju riječi i homiliju, danas je papa Franjo nastavio kateheze o misi, osvrćući se na ispovijest vjere i na sveopću molitvu ili molitvu vjernika.

Nakon propovijedi Papa preporuča da u tišini razmišljamo o sjemenu koje smo primili.

Svaki od nas kad ide na misu ima pravo primiti u izobilju Božju riječ dobro pročitanu, dobro izgovorenu i zatim dobro protumačenu u homiliji. To je pravo! A kada Božja riječ nije dobro pročitana, kada je đakon, svećenik ili biskup ne propovijedaju sa žarom vjernicima se uskraćuje jedno pravo. Mi imamo pravo slušati Božju riječ. Gospodinova je riječ upućena svima, pastirima i vjernicima. On kuca na srce onih koji sudjeluju na misi, kuca na srce svakog pojedinog u njegovu životnom stanju, dobi i prilikama.

Gospodin tješi, poziva, pobuđuje klice novog i pomirenog života. I to po svojoj riječi. Njegova riječ kuca na srce i mijenja srca, rekao je Papa.

Potom Vjerovanjem dajemo osobni vjernički odgovor, koji ulazi u ispovijest vjere Crkve. To je simbol vjere, koji povezuje euharistiju s krštenjem te potiče liturgijsku zajednicu da iznova razmišlja i ispovijeda velika vjerska otajstva, prije središnjeg djela euharistijskog slavlja. Odgovor na Božju riječ koju su vjernici slušali, izražava se, prema riječima pape Franje, zajedničkom molitvom zvanom sveopćom ili vjerničkom molitvom, jer obuhvaća potrebe cijele Crkve i svijeta.

Koncilski su oci ponovno uveli tu molitvu kako bi se puk uključio molitvama za Crkvu, vladare, nemoćne i za spasenje cijelog svijeta. Papa je podsjetio na Isusove riječi: „Ako ostanete u meni i riječi moje ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam”. Nažalost, mi ne vjerujemo, jer je naša vjera preslaba.

Morali bismo s jačom vjerom tražiti od Boga stvari koje su nam potrebne.

Molbe nadahnute logikom svijeta ne uspijevaju se vinuti k Nebu, jednako kao što ostaju neuslišane i autoreferencijalne molitve, rekao je Papa, dodajući kako nakane za koje su vjernici moliti moraju odražavati konkretne potrebe crkvene zajednice i svijeta, izbjegavajući ustaljene i uskogrudne obrasce. Sveopća molitva, kojom završavaju liturgija Riječi, potiče nas da upremo svoj pogled u Boga, koji se brine o svojoj djeci.

Na kraju opće audijencije Papa je podsjetio nazočne, posebno skupinu bolesnika koji su bili smješteni u dvorani Pavla VI. te su mogli preko ekrana pratiti njegove riječi, kako danas Pepelnicom započinje korizmeno vrijeme te je mladima preporučio da to vrijeme milosti doživljavaju kao povratak Božjoj ljubavi, a bolesnicima da svoja trpljenja prikažu Bogu za obraćenje onih koji žive daleko od vjere.

Osvrćući se na svetkovinu sv. Valentina bračnim parovima je preporučio da grade svoju obitelj na stijeni Božje ljubavi.

U 16.30 sati Papa će prema drevnom običaju predvoditi pokorničku procesiju te služiti misu, blagosloviti i zajedno s ostalim kardinalima, biskupima i svećenicima posipati pepelom prisutne vjernike.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content