Slovenski mediji uznemireni Junckerovom izjavom da je granica bilateralni, a ne samo europski problem

Svojom izjavom da je granica bilateralni, a ne samo europski problem, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker opet izazvao uznemirenost u Sloveniji, koja smatra da je granični prijepor s Hrvatskom riješila arbitražnom presudom koju samo treba implementirati, piše u četvrtak u komentaru ljubljansko “Delo”.

“Najnovija Junckerova izjava opet je izazvala napetost i postavlja se pitanje koliko Slovenija zapravo ima prijatelja koji će podržati njeno stajalište o arbitraži”, piše u komentaru vodećeg slovenskog lista.

“Od samog početka je bilo jasno da će implementacija biti naporan i dugotrajan proces, ovisan od međunarodnih čimbenika, da za to neće biti dovoljni strpljivost i pravno znanje jer su u politici potrebni prijatelji”, navodi komentatorica Saša Vidmajer.

Prijatelji Slovenije, koji podržavaju slovensku tezu da je za provedbu arbitražnog rješenja odgovorna EU, mogu se nabrojati “na prste jedne ruke”, a izjave koje se pri tome čuju od predstavnika Komisije su dvosmislene i pokazuju da su očekivanja kako će ona biti jasno na slovenskoj strani “iluzorna” unatoč velikom značenju arbitražne presude za cijeli Balkan, navodi “Delo”.

Među članicama EU-a koje su rezolutnije na strani Slovenije je Njemačka, a za Sloveniju je dobra i najava da će njeno ministarstvo vanjskih poslova voditi socijaldemokrat, jer Hrvatska u Europi ima uglavnom potpioru konzervativaca, no Njemačka je već pet mjeseci bez nove vlade, a od potpore drugih utjecajnijih članica poput Francuske i Austrije ne treba mnogo očekivati, navodi “Delo”.

Za Sloveniju, međutim, nisu najpovoljnije ni izjave potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa da granice u EU više nisu egzistencijalno pitanje, a Junckerove izjave u vezi s arbitražnim sporom Ljubljane i Zagreba su “nekonzistentne”, navodi među ostalim komentatorica.

Istina je da je u Europi Hrvatska po tom pitanju prilično izolirana jer je svoje političke i ekonomske interese vezala uz SAD, ali se u Europi i Slovenija na malo koga može osloniti, navodi list.

“Potpora Europe Sloveniji je sramežljiva, SAD je bliže Hrvatskoj i nikad u svojim izjavama ne spominje arbitražnu presudu. Tu je i Italija, koja preko Slovenije s interesom zapravo gleda prema Hrvatskoj iako tvrdi da je prijateljica obiju država i da prijepor treba riješiti u “europskom kontekstu”, navodi vodeći slovenski list koji ocjenjuje da stalno uznemiravanje slovenske politike i javnosti zbog izjava europskih čelnika i predstavnika Komisije pokazuje premalo samopouzdanje i samosvijest u politici.

“Na stolu je konačna presuda o do sada spornom predmetu, što znači da je granični prijepr riješen iako je čvor slovensko-hrvatskih odnosa i dalje čvrsto napet i nije presiječen. Nitko izričito ne podržava Hrvatsku, no tko će je prisiliti na poštivanje arbitražne presude?”, retorički se pita na završetku komentara slovenska novinarka.

Izvor: Hina; Foto: fah

Odgovori

Skip to content