Ramljak o izboru savjetnika: Pogriješio sam!; Dalić: Ja sam glavni autor Zakona o izvanrednoj upravi

“Iz današnje perspektive gledajući, s odmakom vremena, možete smatrati da sam pogriješio”, rekao je Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak  o izboru savjetnika u restrukturiranju te kompanije.  Što se tiče samog ročišta za glasovanje o nagodbi, rekao je da su o tome već razgovarali sa sutkinjom Trgovačkog suda koja vodi taj predmet i od nje zatražili produljenje roka do 10. srpnja. Uvjereni su, kazao je, da će do tada postići nagodbu.

Objasnio je da ročište za glasovanje o nagodbi neće biti moguće prije 10. srpnja, među ostalim i zbog dugih žalbenih postupaka u sudskom postupku. Trgovački sud i sutkinja, tvrdi, imaju razumijevanja. Rekao je da vjerovničko vijeće, bez obzira na različite stavove, podržava rad izvanredne uprave. Kazao je i da nitko od vjerovnika ne razmišlja o alternativnoj strukturi nagodbe ni o tome da Agrokor šalje u stečaj.

Izjavio je to odgovarajući na pitanja novinara na tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo gdje s ministricom Martinom Dalić podnosi izvješće o poslovanju Agrokora. Ramljak i Dalić izvještavaju o tome kako teče proces nagodbe u Agrokoru kao i o cjelokupnom procesu restrukturiranja koncerna te odgovaraju na pitanja u kojoj je fazi nagodba, ali i ona vezana uz konzultantske ugovore, odnosno uz velika novčana primanja savjetnika

“Pošaljete me u nuklearnu elektranu koja samo što nije eksplodirala, svi me tapšate i kažete ‘Sv. Ante, spasi nas!’, a sada me pitate koliko sam vode i kako potrošio za hlađenje jezgre”, kazao je Ramljak dodavši da su ga s tim pitanjima zaustavljali i saborski zastupnici na “skalama”.  “Gospodo, ja nisam imao izbora!”, rekao je i dodao da mu je iz današnje perspektive žao. “Pa što mislite, da sam ja imao vremena po Zakonu o javnoj nabavi tražiti konzultante?”, pitao je dodavši još da ni danas ne bi imali konzultante da se poštovao Zakon o javnoj nabavi.

“Na vaše pitanje tko je autor Zakona o izvanrednoj upravi u tvrtkama od sistemskog značaja, odgovor je jednostavan. Ja sam glavni autor”, rekla je to potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo odgovarajući na pitanje Joška Klisovića (SDP) tko je autor lex Agrokor. Ako me pitate tko mi je pomagao, to su službenici Ministarstva pravosuđa, Ureda za zakonodavstvo, Ureda premijera, Ministarstva gospodarstva. Oni su sa mnom do sitnih noćnih sati u vrlo kratkom roku pripremili prijedlog zakonskog teksta”, rekla je Dalić.

Na početku sjednice Martina Dalić zahvalila je na organiziranju ove sjednice. “Postupak izvanredne uprave provodi se prvi put i logično je da postoji veliki interes. Hvala na prilici da detaljno porazgovaramo o svim aspektima. Stojim na raspolaganju odgovoriti na pitanja u ime Vlade. Predlažem da ovakve sjednice održavamo u određenim vremenskim intervalima kako biste se i vi mogli redovito informirati”, kazala je Dalić. 

U svom izlaganju Ante Ramljak kazao je kako ga je zahtjev za aktiviranje postupka izvanredne uprave i poziv tadašnjeg predsjednika Sabora Bože Petrova, koji mu je rekao da su ga u Mostu odlučili predložiti za izvanrednog povjerenika, zatekao na godišnjem odmoru. Dan poslije uslijedio je poziv Martine Dalić za sastanak s premijerom. Sjeo je u automobil i krenuo u Zagreb. Rekao je da ga je Ivica Todorić dočekao u Arokorovu tornju s manjim registratorom. Todorić je, kaže Ramljak, bio potpuno svjestan stanja i zatražio je aktivaciju izvanrednog postupka kako bi zaustavio stečaj, a čudio se našoj brizi za dobavljače. “Svoj posao radim pošteno i časno. Kad sam prihvatio ovaj posao, bio sam spreman podnijeti svaku žrtvu i staviti na kocku sav svoj ugled za spas hrvatskog gospodarstva. S timom i radnicima Agrokora radio sam predano i danonoćno. Lojalnost djelatnika Agrokora, koji su bili spremni napraviti sve kako bi spasili svoja radna mjesta, bila mi je velika motivacija i na tome sam im zahvalan. Ukoliko procjenjujete da sam ovim činom kompromitirao postupak i rezultate izvanredne uprave, spreman sam snositi posljedice i preuzeti krivicu na sebe”, zaključio je Ramljak. 

Na potpitanje koliko će konzultantska priča oslabiti njegovu poziciju u pregovorima o nagodbi, jer neki dobavljači traže drugačiji raspored financijskih mjenica, Ramljak je odgovorio: “Kreditori Agrokora osim domaćih dobavljača su uglavnom stranci koji ne razumiju što se događa. To je njihov novac. Nikad nisu postavljali bilo kakve nove uvjete. Nagodba i pravac kojim idemo – nisu ugroženi. O pitanju konzultanata u Agrokoru se ne raspravlja. Ako budemo imali mir –  do 10. srpnja ovu ćemo nagodbu završiti”, naglasio je Ramljak. 

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content