Dr. Mateljan: Živimo u svijetu koji se okrenuo protiv Boga i majčinstva

U dvorani Pastoralnog centra o. Ante Gabrića u župi svetog Nikole biskupa u Metkoviću nakon večernje mise održana je treća tribina u Godini majčinstva na razini Neretvanskog dekanata o temi „Vjera majke – majka vjere”. Gost predavač bio je dr. don Ante Mateljan profesor na KBF-u u Splitu.

Među domaćim i svećenicima župa Neretvanskog dekanata, nazočan je bio i neretvanski dekan don Stipe Jerković. Govoreći o važnosti i vrijednosti zajedništva u obitelji, don Ante je naglasio koliko je velika uloga majke, istaknuvši kako je intimnija povezanost svakog čovjeka s majkom. Ima paradoks u Crkvi koji kaže da one žene koje nisu majke, nisu u braku i nisu fizički rađale, imaju duhovno majčinstvo i po tom duhovnom majčinstvu zapravo rađaju djecu Božju, moleći za rast vjere i svjedočeći.

Pri tome se prisjetio i svete Majke Terezije. Majčinstvo nije samo fizičko, ono je prije svega duhovno, jer majka prepoznaje osjećaje djeteta. Bog je prava Majka, jer je Stvoritelj, Spasitelj, ali i ova druga strana itekako vrijedi. Majka ima ljubav i ta ljubav je sposobna razumjeti, podržati, oprostiti, započeti ispočetka, zaboraviti, i zato se kaže da je majčinska ljubav luda. Kršćansko gledanje majčinstva je zapravo nasljedovanje Božje ljubavi.

Nitko na ovom svijetu ne može učiniti ono što može majka – i na tjelesnom i duhovnom području, i ništa se sa majčinskom dobrotom, ljubavlju i zauzetošću ne može uspoređivati, istaknuo je prof. Mateljan. Živimo u svijetu koji se okrenuo protiv Boga i majčinstva, a u svim ideologijama koje su bile protiv Boga nastradala je žena.

Umjesto da obitelj bude temelj, osnovna jedinica društva, individualizam koji je pokrenut, osobito na zapadu, najviše je naškodio ženama, rekao je. Ono što danas bitno nedostaje mladim obiteljima je oslonac na Boga u zahvalnosti, preporuci i molitvi. Stoga je vlč. Mateljan pozvao prvenstveno supružnike na molitvu kroz korizmu, za rast blagoslova u obiteljima.

MISIJA / SMN

Odgovori

Skip to content