Europska unija podupire Hrvatsku i BiH u rješavanju problema mina

Europska unija podupire Hrvatsku u rješavanju problema mina u okviru operacija sufinanciranih s pomoću europskih strukturnih i investicijskih fondova, stoji u odgovoru povjerenice Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creţu na zastupničko pitanje koje je EK uputila hrvatska zastupnica Marijana Petir s kolegama članovima Odbora za poljoprivredu Europskoga parlamenta.

Komisija u svom odgovoru napominje kako postoje dva posebna programa za aktivnosti razminiranja. „Programom Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj financiraju se operacije razminiranja za što je dodijeljen iznos od 50 milijuna eura kako bi se javnosti osigurao siguran pristup minski zagađenim ili minski sumnjivim područjima s naglaskom na šume i šumsko zemljište unutar zaštićenih područja i područja unutar mreže Natura 2000“.

Iz Komisije također naglašavaju da su osim tog programa Hrvatskoj na raspolaganju i sredstva namijenjena ruralnom razvoju. „Kao dio programa ruralnog razvoja Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) financira razminiranje poljoprivrednih zemljišta. Doprinos EAFRD-a iznosio je više od 50 milijuna eura. Više od 50 000 m2 poljoprivrednog zemljišta trebalo bi se razminirati do kraja 2018.“, napominje Komisija.

Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, do danas je EU dodijelila 46 milijuna eura za projekte protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini te je do 2014. bila jedna od najvećih donatora na tom području. Komisija također u svom odgovoru najavljuje kako će od veljače 2018. EU poduprijeti ponovno ispitivanje ukupnih minski sumnjivih područja (1,1 milijun eura) kako bi se omogućilo točno mapiranje. „Time će se jedna šestina trenutačno minski sumnjivih područja proglasiti sigurnim od mina bez potrebe za daljnjim intervencijama. Tako će se Bosni i Hercegovini pružiti ključni doprinos kako bi razvila i provela novu strategiju za razminiranje te izradila djelotvornije projekte razminiranja. To uključuje i mogućnost financiranja opsežnog programa u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći od 2019. Trenutačno se dvama projektima koje financira EU osigurava potpora za oko 116 žrtava protupješačkih mina i njihove obitelji u obliku psihosocijalne pomoći i pomoći za pokretanje poduzeća“, naglašava Europska komisija.

Podsjetimo, Petir je prošloga mjeseca uz podršku kolega članova Odbora za poljoprivredu Europskoga parlamenta uputila Europskoj komisiji zastupničko pitanje o planovima kojim bi pomogli Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u procesu razminiranja 38 tisuća ha šumskoga područja, za čije je uklanjanje samo u Hrvatskoj potrebno oko 600 milijuna eura. Petir su podržali zastupnici Czeslaw Siekierski (Poljska), Marc Tarabella (Belgija), Maria Lidia Senra Rodríguez (Španjolska), Franc Bogovič (Slovenija) i Albert Dess (Njemačka), ujedno i članovi delegacije toga Odbora koja je u rujnu prošle godine na njezin poziv prvi put posjetila Hrvatsku te se tom prigodom i upoznala s problemom miniranoga šumskoga područja.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content