Državni tajnik Strmota podnio ostavku na konferenciji za novinare

Državni tajnik u Ministarstvu demografije Marin Strmota na konferenciji za novinare neočekivano je podnio ostavku nakon predstavljanja novih demografskih mjera.

Rekao je da država izumire i da je stanje “najgore otkad postoji država”. “Ja kao demograf smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno”, dodao je nakon predstavljanja demografskih mjera, a odgovarajući na pitanje nisu li iste mjere predstavili prije ti mjeseca. Dao je ostavku nakon što je mjere nazvao folklorom, a ministrica Nada Murganić na njegovu je ostavku izjavila kako ništa nije znala. 

“Ja kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja – ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom”, kazao je Strmota. 

Inače, Strmota je početkom siječnja gostovao u središnjem Dnevniku HTV-a. Što je rekao možete vidjeti OVDJE.

Murganić pak odgovara da statistika nije povoljna, ali da ona nije nastala za vrijeme ove Vlade i da su mjere koje je njeno Ministarstvo donijelo značajne i u potpunosti razrađene. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izjavila je da odgovorno radi svoj posao, a pitanje njezina ostanka u Vladi je stvar prosudbe onih koji su je izabrali na to mjesto, te je ostavku svog državnog tajnika za demografiju Marina Strmote ocijenila kao posljedicu temperamenta, mladosti i “možda određenih pritisaka”.

Novinari su je pitali koliko ju je iznenadila ostavka državnog tajnika, jer ne pamte da se takvo što dogodilo na takav način, a Murganić je rekla kako ni ona ne pamti takvo što, ali i da ostavka možda nije konačna.

Stjepan Šterc, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu komentirao je Strmotinu ostavku, rekavši da način na koji ju je podnio zapravo pokazuje potpunu frustraciju jednog znanstvenika koji je s fakulteta došao pomoći izvršnoj vlasti – između ostalog svojim znanjem i sposobnostima.

“Prema tome, ja bih rekao da je on pokazao apsolutnu odgovornost znanstvenika i da nije više mogao promatrati formalne sastanke, formalne izjave itd., koje su vezane za demografski nestanak Hrvatske. Moram priznati da sam ja osobno ponosan na Marina Strmotu“, komentirao je za HRT Šterc. 

MOST-ov Nikola Grmoja Strmotin je potez nazvao hrabrim. Rekao je i da činjenica da je ostavku dao usred novinske konferencije pokazuje da Vlada ne zna što radi, dodavši kako u njoj “ipak ima časnih i odgovornih ljudi”.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content