Vučić obećao – tražit će od vojske podatke o nestalim hrvatskim braniteljima

Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih u Beogradu je održalo sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. U izaslanstvu je bilo 14 ljudi, iz Vukovara, Slavonskog Broda, Zagreba, Pakraca, Gline, Karlovca i drugih mjesta. Hrvatska i dalje traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata.

Prema riječima predsjednice Saveza Ljiljane Alvir, Aleksandar Vučić je obećao da će utjecati na vojsku da preda sve što može iz arhiva. Kao izravan rezultat sastanka, već u sljedećih nekoliko dana u Zagrebu bi se trebali sastati članovi Komisije za nestale osobe Srbije i Povjerenstva Vlade Hrvatske za nestale osobe. Članovi udruga u Hrvatsku se vraćaju uz rečenicu niti vjerujemo niti ne vjerujemo – čekamo.

Aleksandar Vučić sasvim sigurno ima moć da, ako želi, zatraži da se predaju svi dokumenti koji bi mogli pomoći da se pronađu lokacije masovnih grobnica i napokon razriješi pitanje nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata. Članovi udruga u Hrvatsku se vraćaju uz rečenicu niti vjerujemo niti ne vjerujemo – čekamo. Iz Beograda se javio Igor Rotim.

Ključna je zapreka rješavanju pitanja nestalih hrvatskih građana, branitelja i civila nedostatak informacija o masovnim i pojedinačnim grobnicama te sekundarnim grobnicama, u koje su premještani posmrtni ostaci. Sastanak je bio dug i težak. Vučiću smo ukazali na činjenicu da su u vojnim arhivima u Srbiji podaci o nestalim osobama. Rekao je da će napraviti ono što je obećao u Zagrebu te da će se u njegovom uredu svaki tjedan razgovarati o pitanju nestalih osoba. Rekli smo mu da konkretan rezultat, koji će potvrditi vjerodostojnost njegovog obećanje, jesu podaci o masovnim grobnicama, primarnim ili sekundarnim, rekla je Alvir. 

Ukazali smo na to da institucije Srbije nisu sve ove godine napravile ono što su bile dužne i da mu se kao predsjedniku Srbije svjesni njegove moći. Za Vučića, nema razloga ne ispuniti ono što je obećao u Zagrebu. Konkretno smo zatražili protokole iz vukovarske bolnice. Tek kad vidimo konkretne rezultate moći ćemo govoriti o vjerodostojnosti onoga što je govorio u Zagrebu. Vučić je saslušao sve prisutne, postavljao je potpitanja, pravio bilješke. Čak je rekao kako puno toga nije znao, rekla je Alvir. 

Istaknula je kako obiteljima nestalih ponovno preostaje čekanje. Ne očekujemo da će nas sutra netko dovesti do grobnice, ali nakon svega ovoga očekujemo da ćemo u vrlo kratkom vremenu moći reći da je bar djelomično vjerodostojan. Na pitanje vjeruje li mu, Alvir kaže: “Osobno mu ne vjerujem poučena iskustvom, dubokom boli i svim negativnim što nas vezuje uz Beograd, no mogu se nadati i čekati da se pokaže da je bez obzira na njegovu ulogu u ratu i bez obzira na sve riječi izgovorene proteklih godina, stao iza nečega što je rečeno u Zagrebu.”

Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, izjavila je za HRT-ov Studio 4 da je Vučić za vrijeme posjeta Zagrebu kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći. Potvrdila je da će tražiti i dokumentaciju iz vukovarske bolnice. Odgovarajući na pitanje vjeruje li da je u Srbiji “rješenje” svih sudbina 1945 osoba za kojima se traga, Rapčak je kazala kako smatra da su u Srbiji sve potrebne informacije. Osim Republike Srbije, informacije o nestalima imaju i Srbi koji žive u Republici Hrvatskoj, dodala je te pojašnjava da je potrebna i suradnja Hrvatske i Srbije kako bi se riješile sudbine nestalih.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content