Prosvjedovali bivši radnici Dalmacijavina – država im je dužna 64 milijuna kuna, a neće dobiti ni lipe

Pedesetak bivših radnika danas je još jednom šetnjom iz splitske trajektne luke do zgrade Županije i Državnog odvjetništva podsjetilo na svoj problem težak 64 milijuna kuna. Toliko, naime, iznose radnička potraživanja za otpremnine i neisplaćene plaće. Sva je prilika da od 70 milijuna kuna, koliko je za Dalmacijavino dao kupac Marinko Zadro, neće vidjeti ni lipe jer im je račun u blokadi od 74 milijuna kuna, od čega 90 posto potražuje država. Rasplet drame zakazan je za petak u podne kada bi se u Pravnom fakultetu u Splitu pod budnim osiguranjem policije trebalo odlučiti o raspodjeli kupovnine, piše Index.

Radnici zazivali Plenkovića: “Molimo ga da se isplate potraživanja radnika priznata u stečaju”

– Ovaj prosvjed je apel, molba svim predstavnicima državnih institucija, posebno premijeru. Tražimo da nas sasluša i molimo ga da se isplate potraživanja radnika priznata u stečaju jer prodale su se nekretnine koje su radnici stvorili. Pretvorbom im je to država oduzela, vladali su i upravljali s proizvodnjom i radnicima, doveli su Dalmacijavino do stečaja smišljeno zakonima o velikim nametima koje ova proizvodnja nije mogla podmirivati.

Dalmacijavino pretrpjelo je velike štete, radnici su kreditima sve obnovili, na kraju je došlo do stečaja u kojem je država donosila ključne odluke. Smatramo da se država treba odreći sredstava jer ne mogu sva sredstva od prodaje otići u državni proračun. 552 radnika traže 64 milijuna kuna za otpremnine i neisplaćene plaće. Radnicima nije lako objasniti da su prvi viši isplatni red, ali da neće dobiti ni kune jer se prvo podmiruju obaveze nastale u stečaju. Smatramo da država može donijeti socijalni okvir da pomogne radnicima Dalmacijavina. Ne želimo da budemo radnici drugog reda – kazala je sindikalistica Danica Stipović.

Marija Pjevac, članica Odbora vjerovnika, prepričala nam je što se događalo na sastanku kod ministra Zdravka Marića.

– Mi smo tu bili od ’48. Tražimo da nas obeštete za ulaganje. Nema državne i pravne institucije koje nemaju dokaze da smo mi to kupili i uknjižili se s pravom korištenja. Tolika je to politička igra, tolika bahatost, snaga jačeg, da smo mi nemoćni. 14. prosinca bili smo na Markovom trgu, ljudi su vikali: “Mariću, javi se!” I Marić se lijepo javio. Taj isti dan je Visoki trgovački sud izdao rješenje po kojem je odbijena naša tužba. Uložili smo reviziju. Kada smo bili kod ministra Marića, rekao nam je da li znamo u kakvom je stanju država – otkrila je Pjevac, piše Index.

“Članovi Nadzornog odbora su nam kazali da su dobili politički zadatak da izađemo iz zgrade”

Radnici su se danas okupili pred pogonom u trajektnoj luci. Ta zgrada je izuzeta iz njihove imovine za vrijeme dok je vladu vodila premijerka Jadranka Kosor. Predana je Luci Split. Radnici su tužili državu zbog zgrade, ali su spor pravomoćno izgubili. Pjevac kaže da je bilo velikih pritisaka da se zgrada napusti.

-Luci su dali odobrenje da mogu raspisati natječaj za međunarodnu koncesiju. I sada zamislite u kakvom se stanju mi nalazimo. Daju Luci, a to naše. To je samovolja. Nije Ruanda napravila ovo od ovih ljudi, već moja država. Imamo čak i rješenje da su svi ti objekti naši. Sporazumom su prisilili ljude da iziđu iz ovih objekata jer su prijetili s dvije zaostale plaće. Jadranka Kosor je dala suglasnost na tekst sporazuma o uređenju imovinsko-pravnih odnosa u kojem su stavili da se odričemo svega pa čak i sebe.

Na sastanku NO-a bilo je četvero članova koje je izabrala država. Na tom sastanku su nam rekli da su dobili politički zadatak da izađemo iz zgrade. Jadranki Kosor, Duvnjaku i Kalmeti, koji je potpisao ovaj sporazum, poručila bih da malo više mole Boga, jer da imaju Boga u srcu ne bi se igrali s ljudima i njihovim životima. Jer jadnik vapi, Gospodin ga čuje. To će se njima na kraju osvetiti. Sigurno je da je nekretnina sačuvana za nekog. Mi smo dobili rješenje da je zgrada ušla u temeljni kapital, na 85 milijuna kuna je procijenjena, tužba je podnesena na 75 milijuna kuna, tražili smo nagodbu, ali sud nije uvažio naše argumente – kazala je Pjevac.

Ministar Butković posljednja nada? 

Podršku radnicima pružio je i sindikalist Ivica Blažević iz PPDIV-a.

– Koliko je država dala novca za brodogradilišta? Ovdje se radi o 64 milijuna kuna. Pa da je barem 50 posto od toga, radnici bi bili zadovoljni. Nedostaje političke volje. Politika je do ovoga dovela, politika ovo može i riješiti u pet minuta. Kolege su podnijele zahtjev za reviziju, uputili smo ministru Butkoviću dopis. Ako bi se ukalkuliralo u novi zakon o pomorskom dobru da sve ono što se ulagalo prije pretvorbe prizna ulagaču, postojala bi šansa da se radnici namire u cijelosti – kazao je Blažević, piše Index.

Izvor: dalmacijadanas.hr/Index

Odgovori

Skip to content