Don Mladen Parlov: Biskupe Košić, samo naprijed

Prije par dana petnaest članova Stručnog žirija Hrvatske udruge za odnose s javnošću, na čelu s Krešimirom Macanom, a gotovo svi članovi žirija su PR-ovci u vodećim hrvatskim državnim tvrtkama, za „antikomunikatora godine“ proglasili su sisačkog biskupa Vladu Košića.

U obrazloženju navode kako je u svojim propovijedima i govorima širio netrpeljivost i mržnju prema određenim političkim i društvenim skupinama u Hrvatskoj te da je uz napade na homoseksualce, migrante, pobačaj i medicinski potpomognutu oplodnju, prozivao i mlade zbog odlaska iz Hrvatske u inozemstvo te ih optuživao za pomodarstvo i dezerterstvo.

No, čitajući govore i propovijedi biskupa Košića ne može se pronaći ni traga netrpeljivosti, a kamoli mržnje. Biskup Košić propovijeda nauk Katoličke Crkve te iznosi istinu, odnosno činjenice iz dalje i bliske prošlosti našega naroda. Onima kojima ta istina ne odgovara to postaje „govor mržnje“. Tom etiketom liberalno-ljevičarski krugovi žele ušutkati sve koji misle drugačije, državotvorno, samostalno, nacionalno i crkveno.

Kao svećenik Košić je proveo ratne godine na prvoj crti, u Petrinji, a potom u okolici Petrinje, sa svojim izbjeglim narodom. Kada je 2009. preuzeo novoosnovanu Sisačku biskupiju zatekle su ga jad i ruševine. Četnici su razorili petnaest župnih (uključujući i one u Petrinji i Glini) i jednu samostansku crkvu te mnoštvo drugih crkvenih objekata. Sve ih je obnovio, a i nove, u novim naseljima sagradio.

Utemeljio je i pokrenuo brojne inicijative za pomoć siromašnim obiteljima i studentima. Dok je bio na čelu komisije „Iustitia et pax“ svako malo su stizale reakcije na brojne nepravde koje su se događale u hrvatskom društvu. Jednom riječju, biskup Košić je istinski pastir svoga naroda. Jedan je od rijetkih biskupa koji se ne boji javnih nastupa u kojima nastupa kao istinski pastir, a ne službenik koji poput političara važe riječi te procjenjuje kakva će mu biti slika u javnosti.

Vjernici Sisačke biskupije znaju da u biskupu Košiću imaju istinskog pastira te da se je upravo on približio idealu biskupa-pastira kojega je utjelovio bl. Alojzije Stepinac. Zato, biskupe Košiću, samo naprijed. Mnogi Vas prate u svojim molitvama te Bogu zahvaljuju za Vas i vaše djelovanje u našemu narodu.

Izvor: Mladen Parlov / Misija

Odgovori

Skip to content