Ramljak odlazi, a skupi savjetnici ostaju?

Što će se događati s Agrokorom nakon Ramljakove ostavke? Hoće li propasti plan nagodbe? Slijedi li rekonstrukcija Vlade? Bila je to tema Otvorenog urednika Mislava Togonala, a gostovali su predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Media Gojko Drljača, bivši ministar gospodarstva (Most) Tomislav Panenić i Ivo Jelušić iz SDP-a.

Dobro plaćeni savjetnici ostaju, a Ramljak odlazi, kaže Gojko Drljača. Prodaja Jamnice ili Leda je, smatra, realan scenarij, a o tome će odlučiti vjerovnici kad budu vlasnici. Veće pitanje je što će biti s Konzumom. Ramljak, budući da ga je angažirala politika, nije mogao agresivno ga restrukturirati, što je Konzumu nužno. Treba vidjeti hoće li domaći sektor smoći snage da to učini, da netko preuzme lidersku ulogu i da nešto odrade. Drljača ne vidi razlog da do nagodbe ne dođe. Spomenuo je kako se špekuliralo da je Željko Perić potencijali nasljednik Ramljaka, no on bi zbog sukoba interesa s nekim od postojećih ili bivših klijenata to sigurno odbio. U Londonu se održava sudsko ročište vezano uz žalbu Sberbanke na Lex Agrokor. Ako se potvrdi prvotna odluka iz studenog, to će biti dobro za nastavak procesa pregovora oko nagodbe, rekao je Drljača.

Treba se dogoditi mini poslovni Dayton gdje će vjerovnici i dobavljači razgovarati na jednom mjestu s novoizabranim povjerenikom, kaže Ivan Vrdoljak. Ključno je da što prije dođe do prijedloga nagodbe , kaže Vrdoljak, a do nagodbe će u konačnici sigurno doći. Svi bi voljeli da se Agrokor nikada nije dogodio, zaključio je.

Vlada je politički pala, uvjeren je Ivo Jelušić. Neka opstane proizvodna djelatnost i ljudi u Agrokoru zadrže posao, ali Vlada ne mora opstati jer je ionako već pokazala da to ne zaslužuje. Očito je da premijer nije bio u stanju maknuti Ramljaka, a da je Dalić šefica tehnomenadžerske oligarhije u HDZ-u. Ne zna se tko koga drži, Dalić premijera ili on nju, kaže Jelušić. Najproblematičnijim smatra to što Dalić očito ne vidi ništa nemoralno u tome da je Ramljak angažirao svoju tvrtku.

Tomislav Panenić pozdravlja Ramljakov korak, pogotovo jer nema snagu i potporu Vlade da privede plan nagodbe kraju. Sva plaćanja nakon odobrenog roll up kredita vode prema tvrtkama koje su povezane s Questosom, a to je opet direktna veza s Ramljakom; i zato Most traži odgovornost Dalić koja ga je cijelo vrijeme branila.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content