U susret najavljenim vremenskim nepogodama u pripravnosti sve nadležne službe, ljudi i strojevi

Kako bi se pripremili na najavljene nepovoljne vremenske uvjete koji se očekuju od nedjelje na splitskom području, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Splita Nino Vela pozvao je na sastanak predstavnike komunalnih tvrtki, Javne vatrogasne postrojbe te tvrtki angažiranih na održavanju javnih cesta i površina Cestar d.o.o i Point Split.

Okupljene je uvodno pozdravio gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekavši kako se prate prognoze te je ključan prvi dan, stoga su svi pozvani na posebnu pripravnost već u subotu kako bi bili maksimalno operativni i izbjegli krizne situacije. Glavni zaključci su kako je Stožer civilne zaštite koordinator svih aktivnosti, a sastat će se sutra i po trenutnom planu i u nedjelju te će upravljati aktivnostima svih službi.

Komunalne tvrtke, JVP, Cestar d.o.o. i Point Split dužni su osigurati pripravnost ljudi, strojeva i materijala i na vrijeme reagirati, odnosno prema podijeljenom planu započeti čišćenje nogostupa i javnih prometnica. Materijali za posipanje zaleđenih površina po nalogu Grada već su podijeljeni gradskim kotarevima, mjesnim odborima, komunalnim tvrtkama, školama i vrtićima.

U pripravi je i pet ralica Cestara i jedna Javne vatrogasne postrojbe te 18 strojeva i 10 vozila Pointa i Cestara, koji u pričuvi imaju i 300 tona sitneži i 120 tona soli za posipanje.
Važno je naglasiti da su prema Odluci o komunalnom redu (VI. UKLANJANJE SNIJEGA I LEDA Članak 82. i Članak 83.) za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgrade odgovorni vlasnici zgrada, odnosno vlasnici i korisnici stanova te poslovnih prostorija, a za uklanjanje snijega i leda s krovova zgrada i objekata odgovorni su vlasnici, odnosno fizička i pravna osoba koja održava zgradu.

Vodovod Split već je dao preporuke glede zaštite vodovodnih instalacija od smrzavanja za čije su održavanje zaduženi građani, korisnici vodovodne usluge, a prema tome odgovorni su i za štetu. Preporuke se odnose na zaštitu vodomjernog okna, ispuštanje vode iz slavina u dvorištu, vikendicama i ostalim objektima koji se ne koriste redovito i zatvaranje ventila u njima te na zaštitu vodomjera u zgradama u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore. Promet Split će prema nalazima interne kontrole sigurnosti autobusne linije prilagoditi uvjetima na cestama, uzimajući u obzir najprije sigurnost putnika. U Split parkingu pripremljeno je 100 tona soli i dežurstva pauk vozila. Čistoća Split će u subotu obavit kompletan program koji se inače radi ponedjeljkom.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content