Tihomir Dujmović: U politici je tajming sve, Plenković je neodlučan, Božinović nam je u zadnji tren spasio obraz

Ona čaša vode koju vidite za govornicom kad neki političar drži govor ili konferenciju za medije, u pravilu se ne dira, jer tamo stoji ili ako vam pozli ili zbog ukrasa. No, ovaj tjedan po prvi put nije bilo tako. Ni puna čaša vode koju je premijer ispio za vrijeme konferencije za medije na kojoj je priznao svoj prvi veliki poraz nije bila dovoljna da ispere gorčinu tog poraza.

Naime, Ante Ramljak se pokazao kao premijerov poraz jer ga je Vlada, dakle premijer, predložio sudu, a lex Agrokor se sada zbog manjkavosti u svoj punini pokazuje kao poraz jer zakonski nije predviđen ni zamjenik povjerenika. Činjenica da je Ramljak smijenjen, ali da Plenković nije našao novog povjerenika je pak poseban poraz, a ovako pak koncipirana nagodba u kojoj će se po svoj prilici zadovoljiti samo najglasnije, tek će se pokazati kao kapitalni poraz koji ćemo svi platiti.

Agrokorovi dužnici će se naplatiti, ali bez Plenkovića i Dalić

A to će biti najveći Plenkovićev poraz po kojem će ga generacije pamtiti. Zašto? Pa zato što će svi oni koji ne budu dio nagodbe, sutra na sudu tražiti zadovoljštinu i nema puno dvojbe da će je dobiti, a ta će se zadovoljština platiti iz državne blagajne. Drugačije ne može biti! Naime, ako ste dali Agrokoru novce, kupili njegove obveznice ili dionice te na bilo koji drugi način gurnuli novce Todoriću u džep i sada vam država, jer Ramljak je tu bio ispred države, kaže da te novce možete zaboraviti jer niste dio nagodbe, vama preostaje jedino sudski postupak. Protiv koga? Protiv hrvatske države koja vam nije dopustila da naplatite dug! Ti će sudski procesi doduše trajati, ali će ih dužnici predvidljivo dobiti. Neće u Banskim dvorima tada biti ni Plenkovića ni Martine Dalić, ali ćemo mi svi taj dug morati platiti. To je tragedija lex Agrokora ovako koncipiranoga i ovako vođenoga! Zato je iznimno opasna ova histerija pod egidom “dajte pod svaku cijenu nagodbu jer će to spasiti obraz Vlade”!

Bit nagodbe je u tome da njoj sudjeluje što veći broj vjerovnika, a ne da se sklepa bilo kakva nagodba za potrebe marketinga ove Vlade. A sad se radi upravo na tome: dajte bilo kakvu nagodbu samo da se tako zove i da imamo privid! Nagodba u kojoj bi svi bili zadovoljni i država bez novog troška je faktički nemoguća misija jer je dug kompanije 6 milijardi eura, a preživjela imovina vrijedi oko dvije- tri imilijarde. Kako otpisati barem 3 milijarde eura, a da najveći dio te svote sutra preko tužbi ne plati država? Danas u Hrvatskoj nitko nema odgovor na ovo pitanje. I zato je trebalo pet puta promisliti prije negoli se krenulo u lex Agrokor!

No, kad je izglasao taj zakon, Plenković je preuzeo neopisivi rizik kojeg vjerojatno uopće nije tako shvatio. No, dao bih se kladiti da je Martina Dalić znala o čemu se radi i kako se služiti tim zakonom. Vjeruje li itko da je Ramljak povukao i jedan jedini važan potez, a da se nije konzultirao s Dalić? Zato je sarkazam prvog reda smijeniti Ramljaka, a ostaviti suspektnu ministricu.

Plenković je sam sebi stavio omču oko vrata

Koncentrirajući svu vlast u svojim rukama Plenković je sam sebi stavio omču oko vrata jer s tim gardom on postaje glavni krivac za sve što se u Vladi događa. Danas je pak razvidno da Plenković fatalno sporo donosi odluke. Fatalno sporo. Primjerice, smjena Ramljaka puna dva tjedna nakon što mu je ovaj dostavio svu dokumentaciju najbolje govori kako jezivo sporo Plenković donosi odluke. Dva tjedna mu treba da donese odluku da smijeni Ramljaka i pritom nije pronašao njegovog zamjenika! A za ta dva tjedna neodlučnosti platio je ukupni medijski ceh svih Ramljakovih svinjarija! Ne zna se je li gora ta neodlučnost ili to što su i te zakašnjele odluke kod njega vrlo često polovične. Baš kao i sada.

Sada primjerice, kada je apsolutno dozrijelo vrijeme za rekonstrukciju Vlade jer će oporbeni udari na Martinu Dalić biti neusporedivo veći i teži negoli ranije na Zdravka Marića i nemoguće se od njega obraniti jer je uvreda zdrave pameti da smijenite Ramljaka, a ostavite Martinu Dalić koja je mozak cijele operacije, Plenković ne odustaje od ovog sastava Vlade i nastavlja ju štititi. Premda je neodrživo da kad pada Ramljak, ostaje Martina Dalić! I ova muka kod pronalaženja novog povjerenika opet ima svoje ishodište u lex Agrokoru ovakvom kakav je na stolu.

Naime, radeći po njemu Ramljak je neke relacije zakomplicirao preko svake mjere, roll-up kredit u prvom redu, tako da novi povjerenik mora preuzeti i sve pogrešne odluke i sve posljedice tih odluka. Zato ga je tako teško pronaći. Tko bi se normalan u ovom trenutku prihvatio tog posla nakon svega što smo na tu temu čuli? Osim toga za formiranje nagodbe i privođenju posla svom kraju, novi povjerenik ima jedva četiri mjeseca! Tko se tako brzo može u taj posao uvesti i još donijeti najteže odluke? Naime, rok od godine dana koliko lex traje i na koliko je predviđen upravo istječe i može se dobiti još jedino tri mjeseca! To je kao da preuzimate nogometni klub tri utakmice prije kraja prvenstva, a prijeti vam ispadanje iz lige!

U politici je tajming sve

No, osim toga, da mu se Vlada urušava na sve strane, svjedoči nikad viđena konferencija za medije u kojoj pomoćnik ministrice daje ostavku tvrdeći da su sve mjere koje se spremaju za demografiju smiješne i bez ikakvog učinka. I zbog toga na samoj konferenciji za medije čovjek daje ostavku! To se nikad niti jednom premijeru u modernoj hrvatskoj državi nije dogodilo!

Kakvo povjerenje nakon one spektakularne ostavke pomoćnika ministrice može imati ministrica pa i cijela Vlada glede svoje demografske politike? Kad vam sam pomoćnik ministrice nije izdržao i otišao je usred konferencije za medije rekavši da je sve što radite čisti folklor! Zbog čega primjerice držati Milana Kujundžića na mjestu ministra zdravstva premda čovjek iz dana u dan pokazuje da pojma nema kako podići na noge i spasiti hrvatsko zdravstvo? A na samom smo dnu po ukupnim uslugama zdravstva! I umjesto da kirurški precizno na vrijeme odreže i izbaci iz Vlade sve one koji mu rapidno ruše rejting, naš neodlučni, naš račanovski neodlučni Plenković, ponovo nema snage za kapitalne poteze.

Pogledajte koliko se petljalo oko LNG-a, pogledajte koliko smo se svađali i raspravljali s Amerikom da bi na kraju tog mrcvarenja ipak krenuli s tim projektom. Čini se da je Božinović tu u zadnji tren spasio obraz Hrvatskoj, jer je tek nakon njegova posjeta Americi, došlo do promjene stava oko LNG-a. Ali, šteta koja je politički u međuvremenu nastala iz te neodlučnosti je nemjerljiva! Pogledajte nedlučnost oko odluke od koga kupiti zrakoplove! Neću reći da su to lagane odluke, ali upravo u tome i jest veličina nekog političara, da na vrijeme, jer u politici je tajming sve, da na vrijeme donese prave odluke!

Izvor: Tihomir Dujmović/direktno.hr

Odgovori

Skip to content