Ako će Martina morati pasti, onda će to biti od Plenkovićeve ruke, a ne od opozicije

Kakav tjedan. Hrvatska okovana ledom. Prizori iz Gorskog kotara i Like kao sa starih razglednica, prije globalnog zatopljenja.

Snijeg prekriva i prozore kuća, ali veseli samo kratko. Zagreb uobičajeno očišćen. Bandić opet jede snijeg. U pet ujutro provjerava službe pa tko se usudi… A nakon nepotrebnih javnih svađa ljetos, tijekom požara kod Splita, sasvim drugačiji prizori. Vojska s opremom pomaže građanima. Njih 1000, prema riječima ministra Krstičevića, tamo je gdje i treba biti. U miru. Nema napetosti između Predsjednice i ministra. Nema percepcije o nefunkcioniranju sustava koji još više plaši ugrožene. Tako je to kada se daleko od očiju javnosti dogovara. Nacija ne bira stranu. Ista je. Nema prostora za ostavke. Kada je sve u redu i svatko radi svoj posao, mislimo da ne može drugačije. Zaboravljena nespretna uhodavanja. A i popularizacija vojske, kao jedan od ministrovih ciljeva, provodi sa na najbolji mogući način.

Ozbiljne odluke teško se komuniciraju u ‘buci iz klupa’

Sabor ne zasjeda. Sada je konačno jasno zašto se dogodila stanka. Ozbiljne odluke teško se komuniciraju u buci iz klupa. A trebalo bi biti drugačije – da iz klupa preispituju ozbiljne teme, predlažu, nadziru rad s druge strane istog trga. Ništa od toga u ovom sazivu nije za očekivati.

Ramljakov odlazak nije bio neočekivan. Javnost je preispitivala  moralnost postupaka, davanja poslova tvrtki iz koje (ni)je otišao, visine naknada… i počelo je padati u sjenu ono što je dobro napravio na samom početku.

Predsjednica je jasno uputila kritike, Jandroković uvijeno, ali vidljivo, premijer dugo šutio. Nije bilo teško dešifrirati poruku – povjerenja više nema. Istopilo se. Kompetencija nije dovedena u pitanje, ali ostalo jest. Kod vjerovnika je, izgleda, bolje stajao. A njihov je novac u pitanju. Ne državni. Svakodnevno su izloženi, njihova je roba na policama. I sudbine. Očekuju brzo novo ime.

Sudbina Martine Dalić

Sudbina Martine Dalić je u iskušenjima. Ovisi o ishodu operacije, uspjehu nagodbe u realnom vremenu. Baš kako je rekao HNS-ov Vrdoljak… ako nije trbuhozborac jačih. Njoj je to jasno. Ali nije opoziciji. Rasprava i glasovanje o njenom ostanku u Vladi potpuna je besmislica i još jedna jeftina predstava. Teško je povjerovati da, bez obzira na političko neiskustvo, može očitavati priklanjanje opoziciji onog dijela zastupnika vladajućih koji joj nisu skloni. Takvo što se dosad nije dogodilo? Promašeni pokušaji doveli su klubu vladajućih Sauchu. Jedina poruka mogla bi biti da opozicija nije dorasla ozbiljnim situacijama. Ako će Martina morati pasti, onda će to biti od Plenkovićeve ruke, a ne opozicije. I vrijeme i mjesto poznato je i Martini i Plenkoviću.

Je li počeo sadržajni dijalog?

Obitelji  nestalih i zatočenih vratile se iz Beograda. Na Pantovčak stigle druge obitelji nestalih. Je li se počeo doista događati sadržajni dijalog – još je prerano za reći. Nismo ga očekivali. Ali vrijeme uvijek pokaže stvarnu težinu događaja. Možda se iznenadimo. Zanimljivo je što već uobičajenu, praksom opravdanu, skepsu ne pokazuju ni Žigmanov ni hrvatska zajednica u Srbiji. Ako se iznenadimo, manje će nam  smetati pitanje tko je stvarni organizator sastanka  koji nijednoj strani nije bio po volji.

Izvor: Đurđa Adlešić/direktno.hr

2 comments

  1. Goranka

    Kamen
    Boje na vrhu razlikuju kamenja protivničkih ekipa. Težak je između 17 i 20 kilograma. Kvalitetni koštaju oko 4500 kuna.
    Metla
    Služi za čišćenje puta i usmjeravanje kamena, a može poslužiti i za održavanje ravnoteže. ‘Prava’ metla košta oko 500 kuna.
    Naši rekviziti su malo skuplji, ali odnosi su tu negdje.

  2. Goranka

    Ne može Martina pasti. Ona čvrsto stoji na ledu.Hrvatska me podsjeća na ledeno boćalište. Ne znamo tko su igrači (a možda i znamo), ali znamo tko su rekviziti. Martina bi mogla biti kamen, a Plenković metla.
    Pravila su vrlo slična boćanju
    Utakmica je podijeljena na osam ili deset perioda (end). Pravila su slična boćarskim. Cilj je kamen plasirati što bliže centru mete.
    U svakom endu igraju četiri igrača, koji mijenjaju uloge. Jedan gura kamen, dvojica metlama čiste put i usmjeravaju ga, a jedan stoji uz metu i navodi suigrače.

Odgovori

Skip to content