U Hrvatsku stigao val polarne hladnoće, minusi diljem zemlje

Najniža jutarnja temperatura izmjerena je u Delnicama -14, zatim slijede Bjelovar, Varaždin i Zagreb s -11. Poreč je mjerio čak -7, jedan stupanj niže od Rijeke, a u Šibeniku je bilo -2. Jedino je u plusu jutros bio krajnji jug Hrvatske. U Dubrovniku je tako najniža temperatura jutros bila 1 stupanj.

U Delnicama su izmjerena 162 metra snijega, koji i dalje pada. Veća je količina samo na Zavižanu – 230 centimetara. Ogulin mjeri 93 centimetra, dok je u Karlovcu 40, a u Zagrebu 19 centimetara snijega.

U Delnicama temperatura je -14. Snijeg i dalje pada te puše hladan vjetar.  Vojska je i dalje na terenu i pomaže Delničanima čistiti ulice. Škole u Delnicama i okolnim mjestima, u Fužinama, Mrkoplju i Ravnoj Gori ne rade. Kada će početi, još se ne zna. Riječka ekipa HRT-a dobila je informaciju kako je Ina ponudila pomoć Delnicama tako da im besplatno da gorivo kako bi njihovi radni strojevi mogli raščišćavati snijeg.

Split se jutros probudio na -2, ali je osjet kao -10. Sve su službe u pripravnosti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke vezano za zaštitu od velike hladnoće. Posebno upozoravaju kronične bolesnike, djecu i starije osobe. Napominju da treba izbjegavati izlazak rano ujutro i kasno navečer. Obvezni su kapa, šal i rukavice. Također se preporučuje da se na otvorenome ne ostaje dugo.

S obzirom na dolazak hladnog vala i znatni pad temperatura, Gradska toplana u Karlovcu uvela je 24-satni režim grijanja radi kvalitetnijeg održavanja optimalne temperature stambenih i poslovnih prostora.

Zbog velike količine snijega na širem području Karlovačke i susjednih joj županija Stožer civilne zaštite održao je sastanak na kojem su definirali i pripremne radnje u slučaju poplava koje mogu prouzročiti naglo zatopljenje i topljenje snijega. Zbog toga će se obići svi potencijalno ugroženi mjesni odbori te pripremiti vreće pijeska za zečje nasipe.

Zbog vremenskih nepogoda Hrvatska vojska na raspolaganje je stavila 1.000 vojnika. Dosad ih je angažirano oko 400 od Gospića i Korenice do Karlovca i Delnica. Za čišćenje snijega imaju 40 strojeva.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja savjetuju da škole na područjima zahvaćenima snježnim nevremenom same procijene hoće li održati nastavu ili neće. Pri tome sigurnost učenika i nastavnika mora biti prioritet. Plan nadoknade nastave izradit će škole nakon što se stanje normalizira, poručuju iz Ministarstva.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, Šibensko-kninska županija u dogovoru s ravnateljima srednjih škola na području grada Šibenika donijela je odluku o odgodi nastave u poslijepodnevnoj smjeni. To se odnosi na Gimnaziju Antuna Vrančića, Turističko-ugostiteljsku školu Šibenik i Glazbenu školu Ivana Lukačića. Tijekom dana, ovisno o vremenskim uvjetima, bit će donesena odluka o održavanju nastave za sutra.

Temperature će sljedećih dana biti još niže. Zato su se veliki gradovi pobrinuli da beskućnicima osiguraju mjesto u prenoćištima

Problema ima i u prometu. Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obratno. Vozačima se savjetuje da ne idu na put ako ne trebaju. 

Međutim, usprkos svim upozorenjima, povećan je broj prometnih nesreća, slijetanja automobila i autobusa s cesta. Što je najčešći uzrok u zimskim uvjetima i kako najbolje pripremiti vozilo za ovakve uvjete? 

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content