“Bitka za Vukovar” prikazana u Washingtonu

“Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku”, edukativni glazbeno- scenski program čiji su autori vukovarski branitelji Damir Plavšić i Damir Markuš, predstavljen je u Washingtonu. Početak je to američke turneje, priča o gradu heroju bit će prikazana u osam gradova.

Nakon Europe, Kanade, Novog Zelanda i Australije svoju priču o Vukovaru Damir Plavšić i Damir Markušispričali su i publici u Washingtonu. Grad su s 1800 suboraca branili sve do studenog 1991. Slike i emocije iz rata pretočili su u knjige i film, s jednom porukom.

“Poruka je da naša djeca i mladi moraju saznati našu noviju hrvatsku povijest, da se ona nikada ne smije zaboraviti. Ovim projektom ujedno predstavljamo Hrvatsku po cijelome svijetu, a isto tako hrvatske kulturne i narodne baštine”, istaknuo je Plavšić.

Damir Markuš-Kutina jedan je od 58 HOS-ovaca koji su branili Vukovar. Pet je godina radio na knjizi koja rekonstruira ratni put dragovoljaca koji u grad stižu u kritičnim trenucima.

“Ja bih ovim putem pozvao sve hrvatske branitelje da pišu svoja sjećanja, da ih stavljaju na papir, da pišu knjige, da rade predstave, da rade u tom svjetlu jer hrvatski Domovinski rat se ne smije zaboraviti. To je naša poruka”, naglasio je Markuš.

Počast Vukovaru u Washingtonu je odao i čovjek s velikim zaslugama za zatvaranje posljednjeg ratnog poglavlja, nekadašnji privremeni upravitelj hrvatskog Podunavlja umirovljeni general Jacques Klein.

“Važno je ne zaboraviti prošlost, ali ne biti njezin zatočenik, okrenuti se budućnosti. Želim pohvaliti hrvatski narod koliko je daleko otišao na tom putu”, rekao je.

Bitka za Vukovar do sada je prikazana 136 puta, a pogledalo ju je više od 80 tisuća ljudi.

“Mi smo mala hrvatska zajednica, ali svaki put kada okupimo stotinu Hrvata koji su došli izraziti poštovanje i slaviti republiku Hrvatsku, to je za nas dobra noć”, poručio je Steve Rukavina iz Nacionalne federacije američkih Hrvata.

Program posvećen Vukovaru bit će prikazan i u New Yorku, Clevelandu, Detroitu, St. Louisu, Chicagu, Milwaukeeju i LA-u.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content