27. veljače 2012. umrla Helga Vlahović – voditeljica HRT-a koja je plijenila decentnošću, znanjem i šarmom

Helga Vlahović bila je jedan od zaštitnih znakova Hrvatske televizije, nekada TV Zagreb. Bilo je to vrijeme “velikih voditelja” iz Zagreba i Hrvatske koji su plijenili superiornošću, decentnošću i profesionalnošću u odnosu na sarajevske, beogradske i druge TV kuće: Helga Vlahović, Gordana Bonetti, Oliver Mlakar, Ljubo Jelčić, Željka Fattorini i drugi.

Zasigurno, ovi velikani hrvatske medijske i televizijske scene i danas mogu biti uzor novim generacijama voditelja i spikera na hrvatskim državnim medijima.

Zagrebačkoj gimnazijalki bečkih i budimpeštanskih korijena Helgi Vlahović razrednik je skrenuo pozornost na njezinu dobru dikciju i na zanimanje radijskoga spikera. Ubrzo nakon upisa studija engleskoga i njemačkoga jezika te povijesti umjetnosti pokucala je na vrata ureda ravnatelja Radija Zagreb da se kod tajnice raspita kako postati spikericom. Primljena je nakon druge audicije, a ubrzo je nakon početka rada pozvana i na televizijsku audiciju.

Prvi je televizijski posao dobila kao najavljivačica Velesajamskog biroa, a danas ime Helge Vlahović Brnobić pripada vrhu popisa najkvalitetnijih medijskih stvaratelja u povijesti Hrvatske radiotelevizije.

O njoj je Studio 1990. pisao da „plijeni sigurnošću, decentnošću, šarmom i superiornošću“.

TV Magazin, Jadranski susreti, Svjetla pozornice i Govorimo o zdravlju samo su neki od naziva emisija koje je vodila. Bila je voditeljicom mnogih festivala i prijenosa (vodila je 1990. s Oliverom Mlakarom Eurosong u Zagrebu), a više od trideset godina komentirala je prijenos Novogodišnjega koncerta Bečke filharmonije.

Dobitnica je Večernjakove ruže za televizijsko lice 20. stoljeća, a dobitnica je i nagrada Gordana Bonetti. Godine 2004. dodijeljena joj je HRT-ova nagrada za životno djelo Ivan Šibl, a 2009. dobila je Zlatno odličje Republike Austrije.

Umrla je na današnji dan 2012. u Zagrebu.

Izvor: narod.hr/obljetnica.hrt.hr/

Odgovori

Skip to content