Odluka Vijeća za suočavanje s prošlošću: Zabrana ‘Za dom spremni’, dopuštena petokraka?

Pozdrav “Za dom spremni” je neustavan, ali će vojne postrojbe iz Domovinskog rata poput HOS-a imati iznimke prilikom obilježavanja spomena, dok se oko zvijezde petokrake još vode rasprave, jer neki smatraju da bi se i nju trebalo kontekstualizirati, ali ide se za tim da se ne zabrani njena upotreba, navodi Jutarnji list o zaključcima jučer održanog sastanka Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima koje vodi akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU.

Pozivaju se na to da je Europski sud za ljudska prava u slučaju Attila Vajnai protiv Mađarske presudio da se zvijezda petokraka ne može smatrati da predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, jer ona još uvijek simbolizira i međunarodni radnički pokret, borbu za pravednije društvo, te pojedine zakonite političke stranke.

Izvor Jutarnjeg lista navodi i da će vjerojatno postojati iznimka kada je riječ o HOS-u koji u svom grbu ima pozdrav Za dom spremni.

“Ali ako netko po Trgu šeta u majici s pozdravom Za dom spremni, to bi bilo kažnjivo”, kaže sugovornik Jutarnjeg. Neki članovi Vijeća se snažno zalažu da se u kontekst stavi i upotreba zvijezde petokrake, pa su moguća i izdvojena mišljenja.

“Najpoštenije bi bilo da se zvijezda petokraka slobodno koristi kada se obilježava neki antifašistički događaj, jednako tako i “Za dom spremni” kada ga upotrebljavaju HOS-ovci”, smatra sugovornik Jutarnjeg lista.

Podsjetimo, dan prije isteka roka što ga je postavila Vlada, u srijedu bi se trebalo sastati Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kako bi definitivno utvrdilo preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima, odnosno, treba li ih zabraniti.

Preporuke Vijeća savjetodavnog su karaktera i za Vladu nisu obvezujuće.

Vijeće je formirano kao svojevrsni odgovor premijera Andreja Plenkovića nakon što je u Jasenovcu u studenom 2016. godine postavljena spomen-ploča poginulim HOS-ovcima s natpisom ‘Za dom spremni’, a uslijedili su brojni napadi.

Izvor: narod.hr/Jutarnji list

Odgovori

Skip to content