Predstavljen novi izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare predstavio je novog izvanrednog povjerenika za Agrokor Fabrisa Peruška i njegovu zamjenicu Irenu Weber. Nakon ostavke Ante Ramljaka pristupili smo konzultacijama. S obzirom na važnost vođenja izvanredne uprave, zaključili smo da je najprimjerenije da posao do kraja obave ljudi koji mogu u kratkom roku preuzeti odgovornosti u Agrokoru. 

Peruško ima veliko iskustvo u procesu restrukturiranja. Riječ je o ljudima koji su dobili naše povjerenje, naglasio je.

Potpora koju oboje imaju široka je i od njih očekujemo da praktički već od sutra nastave s aktivnostima u Agrokoru, dodao je Plenković. Zahvalio im je na odvažnosti što su prihvatili taj posao.

Peruško je, na pitanje novinara, rekao da je zadovoljan onim što je odradio dosadašnji povjerenik Ante Ramljak. 

Koncept nagodbe je na stolu, nova izvanredna uprava upoznat će se sa sadržajem, konzultirat će se sa savjetnicima. Važno nam je da opći smjer ostane kao i do sada, rekao je premijerIstaknuo je kako zna da neće svi biti zadovoljni nagodbom, ali da će ona osigurati opstojnost kompanije. Ovo je proces iz kojeg ne mogu svi izići zadovoljni, rekao je premijer Plenković.

Novinari su premijera pitali imaju li oni povjerenje svih dobavljača, a Plenković je kazao kako na sastanku s privremenim vjerovničkim vijećem, na kojem su im predstavljeni Peruško i Weber, nije bio predstavnik malih dobavljača, čiji je predstavnik bio na jučer održanom sastanku, a na sastanku je bila predstavnica velikih dobavljača Marica Vidaković. Smatrala je da u ovom trenutku ne može još komentirati, ali ni na koji način svi mi koji smo bili na tom sastanku nismo mogli razumjeti da postoji nekakva rezerva ili da nismo dobili, kako vi kažete, ‘zeleno svjetlo'”, rekao je Plenković.

U pogledu ostanka tvrtke AlixPartners kao savjetnika u restrukturiranju koncerna, premijer je rekao da bilo vrlo neobično da dođe do promjene glavnog savjetnika, ali da će o tome odlučivati nova izvanredna uprava nakon razgovora sa savjetnicima. Slično kaže i Peruško koji vjeruje da će tim koji je tamo, tu nagodbu uspješno privesti kraju.

Peruško: Situacija previše ozbiljna za hrvatsko gospodarstvo da bih odbio ponudu

Peruško je na pitanje novinara zašto je prihvatio ovu dužnost odgovorio kako je riječ o situaciji koja je previše ozbiljna za hrvatsko gospodarstvo da bi takvu ponudu odbio.

Odbacio je mogućnost da u ovom trenutku u procesu restrukturiranja Agrokora bude angažirana konzultantska tvrtka McKinsley&Company, u kojoj je on jedno vrijeme bio zaposlen. “Ne vidim razloga zašto bi se u ovom trenutku angažirali”, odgovorio je na pitanje novinara.

Peruško nije htio govoriti koji će biti status Sberbanke, koja je jedan od najvećih vjerovnika Agrokora, kazavši da najprije želi razgovarati s predstavnicima te banke.

Premijer Plenković potvrdio je da je danas obavljen razgovor i s predstavnicima Sberbanke. “Nama je interesu da se postigne rješenje koje bi bilo zadovoljavajuće za cijeli daljnji proces pregovora o nagodbi. Međutim, to podrazumijeva da i oni moraju povući odgovarajuće poteze”, rekao je.

Potvrdio je i da postoji mogućnost izmjena Zakona o izvanrednoj upravi vezani uz sprječavanje mogućeg sukoba interesa. “Uvijek moramo biti otvoreni za poboljšanje zakonskih rješenja”, rekao je Plenković koji smatra da je sam Zakon “u ovoj fazi ispunio svoj temeljni cilj”.

Plenković se na pitanje novinara osvrnuo i na status potpredsjednice Dalić, o čemu se počelo nagađati nakon izjave Milorada Pupovca da odlazak Ramljaka nije dovoljan. Pupovac je bio na sastanku u Vladi na kojem su bili članovi vladajuće većine i na tom je sastanku, kazao je premijer, vrlo jasno dana potpora novim čelnim ljudima izvanredne uprave.

“Potpredsjednica Vlade nastavlja sa svojim zadaćama kao do sada”, poručio je Plenković. Dalić je ponovila je da nije znala za iznose koje je AlixPartners plaćao svojim “podizvođačima”, odnosno tvrtki Texo mengement u kojoj je radio, prije nego što je imenovan, sad već bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Oporbene zahtjeve za njezinom smjenom ponovno je prokomentirala porukom da “otiđu na Kamenita vrata, zapale svijeću i zahvale što se nisu morali baviti problemom Agrokora”.

Peruško je završio Fakultet za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani, magistrirao na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu, a u nastavku školovanja 2007. stekao je naziv MBA na Babson College u Bostonu.

Proveo je pet godina kao konzultant u konzultantskoj tvrtki McKinsey & Co., gdje se fokusirao na projekte restrukturiranja u različitim industrijama, od bankarstva do FMCG i tehnologije, na području Europe i Rusije.

Od 2016. do dolaska u Tisak radio je kao samostalni savjetnik uprava nekoliko regionalnih tvrtki.

Weber je od lipnja prošle godine bila savjetnica izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka zadužena za imovinski portfelj i ‘non-core’ poslovanje u Agrokoru. Karijeru je počela u CAIB-u, iz kojeg je otišla nedugo nakon Ante Ramljaka, prvo u brokersku kuću To One, a zatim prelazi u Hypo Alpe Adria ulaganje za članicu Uprave. Od rujna 2016. do ožujka 2017. bila je članica Uprave Kentbanke, nakon čega je prešla u Agrokor.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content