Dr. Ante Nazor o medijskim napisima o ‘Za dom spremni’ i petokraki: Razgovori traju, ništa još nije definitivno odlučeno

Pozdrav “Za dom spremni” je neustavan, ali će vojne postrojbe iz Domovinskog rata poput HOS-a imati iznimke prilikom obilježavanja spomena, dok se oko zvijezde petokrake još vode rasprave, jer neki smatraju da bi se i nju trebalo kontekstualizirati, ali ide se za tim da se ne zabrani njena upotreba, piše Jutarnji list dan uoči donošenja konačne odluke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Sporna su, doznaje Jutarnji list, fašistička obilježja, poput Hitlerova pozdrava Sieg Heil, nacističkog kukastog križa, znaka SS, ustaškog U, pozdrava Za dom spremni i Za dom i poglavnika, ali i četnička kokarda, a njihov sugovornik tvrdi kako će Vijeće utvrditi da su komunizam i fašizam dva totalitarna režima.

Vjerojatno će postojati iznimka kada je riječ o HOS-u. Riječ je o takozvanoj toleranciji neustavne prakse – HOS u svom grbu ima pozdrav Za dom spremni, ali o tome za vrijeme rata nitko nije vodio brigu, pa bi preporuka vjerojatno trebala ići u smjeru da ne moraju iz službenih grbova uklanjati pozdrav što znači da bi, u tom slučaju, prošla i ploča koja je sada u Novskoj.

Postoje i oni članovi Vijeća koji se snažno zalažu da se u kontekst stavi i upotreba zvijezde petokrake, pa su moguća i izdvojena mišljenja. 

S obzirom na ove napise koji odaju sadržaj dogovora unutar Povjerenstva koji inače ne bi smjeli imati pristup javnosti, za navod o njihovoj točnosti smo upitali člana Povjerenstva, povjesničara Antu Nazora.

Rasprave se još vode i ne bi bilo korektno izlaziti s bilo kakvim informacijama u javnost, rekao nam je Nazor čim smo ga nazvali, osjetivši ipak potrebu replicirati naslovima koji uglavnom govore da će se pozdrav “Za dom spremni” zabraniti, a zvijezda petokraka ne.

“Reći ću samo da razgovori još uvijek traju i da ništa nije definitivno odlučeno”, istaknuo je Nazor za Direktno.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content