Ante Nazor: ‘Smetaju nam zvijezde pod kojima je počinjen zločin i za vrijeme Drugog svjetskog rata, u poraću i 1991. godine’

Što je odlučilo Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću?  Kada će završiti ideološki sukobi u Hrvatskoj?, bila je tema u jučerašnjem Otvorenom Mislava Togonala na HRT-u.

O tome su raspravljali: Ivan Lučić, povjesničar, Hrvatski institut za povijest, Tvrtko Jakovina – povjesničar, Filozofski fakultet u Zagrebu, Ante Nazor – ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Davor Derenčinović – predsjednik Akademije pravnih znanosti, Pravni fakultet u Zagrebu.

Ivo Lučić je govorio o radu  Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. “Prihvatili smo zaključak koji je za pojedine članove Vijeća prihvatljiv dok je za pojedince samo djelomično prihvatljiv.”

Lučićevo izdvojeno mišljenje odnosit će se na obilježja komunističkog režima. Kazao je kako Vijeće svojim djelovanjem nije željelo doći do apsolutne istine ili nametati rješenja te da se radilo u atmosferi protivljenja zabranama. “Mislimo da je puno korisnije i društveno svrsishodnije razvijati kulturu dijaloga, osjećaja prema žrtvama i informirati mlade kroz obrazovni sustav o karakteru režima o kojima smo govorili.”  Napomenuo je i kako se u najvećoj mjeri raspravljalo o simbolima te upozorio kako problem ostaje njihova višeznačnost. “Jedni tvrde da je zvijezda petokraka simbol antifašističke borbe, a drugi smatraju da je slogan Za dom spremni  na neki način pročišćen kroz Domovinski rast jer su ga koristili pripadnici HOS-a”, rekao je Lučić te istaknuo kako je on zagovornik da se oba simbola stave u kontekst svog pozitivnog djela te da imaju ograničeno pravo u javnosti.

U rad Vijeća, uključen je bio i Ante Nazor. “Ako smo Bojnu Čavoglave pjevali na određen način u ratu, nema razloga da ju drugačije pjevamo sada”, rekao je Nazor. On bi sve simbole totalitarnih sustava pohranio u muzeje no iznimku bi napravio sa simbolima partizanskog pokreta i kontekstualiziranim amblemom HOS-a.  Naglasio je važnost kontekstualizacije i kazao je kako nema problem sa zvijezdom petokrakom dok ju se povezuje s antifašizmom. “Nama smetaju zvijezde pod kojima je počinjen zločin i za vrijeme Drugog svjetskog rata, u poraću i 91. godine”, kazao je Nazor.  Zaključio je da suvremena Republika Hrvatska ima i suvremeno znakovlje te bi nam oni trebali biti “nit kojom ćemo se voditi u budućnost.”

No Tvrtko Jakovina se pita  kako onda razdvojiti značenja simbola zvijezde petokrake. Sudska praksa će vjerojatno nastaviti kao i dosad- nakon godinu dana smo ostali na istoj poziciji, rekao je. Dobrim ocjenjuje činjenicu da nije došlo do izjednačavanja nedemokratskih režima o kojima se raspravljalo jer kako kaže, “da naglasite razliku komunističkog režima koji je imao razlike i mijene i koji se nije mogao izjednačiti s ustaškim pokretom,” rekao je Jakovina.

Davor Derenčinović smatra da je Vijeće raspravilo o pitanjima zbog kojih je hrvatsko društvo duboko podijeljeno. Kazao je kako u pravnom okviru već postoji  čitav niz zakona koji parcijalno reguliraju ovu tematiku. Derenčinović je rekao kako mu je drago da zaključci vijeća “nisu na tragu zabrana nego izgradnje cijelog sustava: pravosuđa, škola, istraživanja s naglaskom na nenormativnim mjerama.”

Izvor: narod.hr/hrt

Odgovori

Skip to content