Tolić o nasljeđu Haškog suda: Razumno je bilo vjerovati da će se suditi samo agresorima, kao u Nürnbergu

U srijedu se na plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljalo o radu i naslijeđu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Zastupnik Ivica Tolić rekao je kako je Hrvatska jedan od inicijatora uspostave Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije što je bio razuman čin zemlje koja je doživjela agresiju jedne komunističke vojne sile, zadnje u Europi s ideološkim predznakom, a dominantno u funkciji okupacije hrvatskog državnog teritorija i stvaranja tzv. Velike Srbije.

„Razumno je bilo i vjerovati kako će sud suditi isključivo agresorima šaljući time poruku kako je agresija neprihvatljiv čin za međunarodnu zajednicu“, rekao je zastupnik Tolić.

I u Drugom svjetskom ratu zločini su se dogodili kod svih zaraćenih strana sudionika rata, ali je u procesima u Nürnbergu i Tokyju suđeno samo poraženim Silama osovine koje su pokrenule rat, no Haški sud je pokrenuo u dugotrajnom procesu postupke protiv brojnih visokih dužnosnika i zapovjednika svih zaraćenih strana na području bivše Jugoslavije, kako protiv onih koji su pokrenuli agresivni rat tako i onih koji su se samo branili.

„Je li sud ispunio svrhu svojega uspostavljanja, je li poručio da se agresija na susjede ne isplati i da će biti sankcionirana od međunarodne zajednice? Koliko je u radu suda ključnu ulogu imalo pravo i pravda, koliko politika? Jesu li žrtve agresije dobile zadovoljštinu presudama Haškog tribunala? O tome su, logično i opravdano, različita stajališta i vrijeme će pokazati. Hrvatska je u suradnji s Haškim tribunalom ispunila sve preuzete obveze, a često su pojedinci išli i više od toga surađujući kao predstavnici hrvatskih institucija samo s tužiteljstvom, a ne s tribunalom“, rekao je zastupnik Tolić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content