Dačić opet šalje zastrašujuće poruke

Tijekom nedavnog službenog posjeta Hrvatskoj, Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, među ostalim je istaknuo da srbijanski politički dužnosnici 90 dana ne će „pljuvati i bljuvati po Hrvatima“, odnosno da u Srbiji ne će „biti histerije kao u Hrvatskoj, a onaj tko se toga ne bude pridržavao imat će posljedica. Mislim da je to dobra poruka“ – izjavio je.

Ali, tu njegovu „zapovijed“ vrlo brzo je prekršio jedan od njegovih najbližih suradnika Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije (Politika, 2. ožujka 2018.).

U povodu odluke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima izjavio je da „Hrvatska po tko zna koji puta relativizira zločine počinjene u NDH tokom Drugog svjetskog rata, a Srbima u Hrvatskoj šalje zastrašujuću poruku!“.

Zatim je dodao da se ovim „kompromisnim“ rješenjem Vijeća otvoreno koketira sa predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo, već, smatra ministar, i politički nepodnošljivo u 21. stoljeću.

„Da li itko normalan u Njemačkoj može da zamisli da se pripadnicima Vermahta ili Š jedinica održava komemorativni skup, koji počinje pokličem Sieg Heil“, naznačio je Dačić, koji ni ovog puta nije mogao prijeći preko toga što Hrvatska jasno i glasno nije osudili ili bolje rečeno zabranila HOS-ov pozdrav iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata – „Za dom spremni“.

Ne, Dačiću nije to pozdrav vezan uz NDH već uz agresiju Republike Srbije na Hrvatsku. Pored  toga, u kojoj se državi, osim u Srbiji, može rehabilitirati ratni zločinac, četnik i koljač Dragoljub Draža Mihailović i vratiti mu građanska prava koja su mu, kako je, 2015., presudio Viši sud u Beogradu, oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1940. godine? Na ovu odluku, sukladno Zakonu o rehabilitaciji Srbije, ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna.

Srbe i Dačića, ali, na žalost, i jedan dio Hrvata, iznimno smeta što najpopularniji hrvatski pjevač domoljubnih pjesama Marko Perković Thompson svoju pjesmu „Bojna Čavoglave“, koja je nastala 1991., dakle u vrijeme najžešće srpske agresije, i koja je posvećena hrvatskim braniteljima i stradalnicima, koji su najurili srbijanske agresore, počinje s usklikom: „Za dom spremni“.

Uz to treba reći da oni koji su 1991. Hrvate zvali ustašama, nisu ustaše iz II. svjetskog rata, (mnogi su rođeni i nakon Titove smrti), ali da su srpski četnici bili i ostali zločinci u vrijeme onog i ovog rata.

Nu, u kojoj to zemlji ima da jedna država četničkog vojvodu Vojislava Šešelja i niz njegovih drugara podržava i štiti, kao Srbija koja želi ući u Europsku uniju? Šešelj je uostalom, nakon povratka iz Haaškog suda, izjavljivao da će bez obzira na sve doći u posjet  Hrvatskoj, ali to obećanje nikad nije obavio, jer je bio i ostao plašljiv kao zec!

Vučić je pak tijekom boravka u Hrvatskoj izjavio da nije govorio to što je govorio u Glini 1995. Lagao je, kao što i inače laže. U tom govoru između ostalog je rekao i slijedeće:

„Braćo Srbi, sestre Srpkinje, pozdravljam junački narod srpske Banije srpske Gline, vas koji ste prvi podigli baklju slobode, vas prve koji ste krenuli na ustašku vlast, oslobodili neke srpske teritorije u Republici Srpska Krajina. Nikada više ovdje ustaška vlast neće moći doći, nikada više oružanim putem, onako kako je zločinački režim Franje Tuđmana to pokušao. Vi ste ih spriječili. Pokušat će to na drugačiji način uz pomoć međunarodnih sila, zapadnih zemalja, a preko njihovih slugu u Beogradu, tu mislim na Slobodana Miloševića i njegovu ženu. Hrvatska je vojska nekoliko puta napala  Srpsku Krajinu, nekoliko puta, a gdje je bila jugoslavenska vojska, nigdje ih niste mogli čuti niti vidjeti. Ne borite se ni zašto  što nije vaše, i to mora ostati srpsko. Nikada Glina neće biti Hrvatska. Nikada Banija neće  nazad u Hrvatsku. Ukoliko srpski radikali pobjede i poraze predsjednika Srbije vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi tu odstupanja biti neće.“

U Hrvatskoj je pak i pred novinarima rekao da nikada u govoru u Glini nije spomenuo Veliku Srbiju te da su to Hrvati nadodali!

Pa, tko onda u toj cijeloj priči laže i maže, odnosno odobrava i šalje zastrašujuće poruke Hrvatima?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Odgovori

Skip to content