(VIDEO) Marija Selak: ‘Svjetonazor ne smije biti relevantan kada se radi o osudi totalitarnih simbola’

Godinu dana radilo je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Objavili su dokument od tridesetak stranica s temeljnim polazištima, preporukama i zaljučcima te predali naručitelju, premijeru tj. Vladi RH. O tom dokumentu razgovaralo se u prvoj temi emisije ‘Peti dan’ u petak navečer, u kojoj je ovoga puta izostao Nino Raspudić.

Raspravu je započeo 30-godišnji politolog Aleksandar Musić koji je kazao da se ne trebamo maknuti od povijesnih tema jer je “revizija nužan i poželjan potez čišćenja svakog društva”.

Musić smatra kako je jedan totalitarizam danas ipak zastupljeniji u hrvatskom društvu, a to je ustaški, jer “nitko s petokrakama ne provocira i ne odlazi na grobove komunističkih zločina, dok se s ustaškim znakovljem to radi, provocira i huška”, ustvrdio je.

Na Musićeva razmišljanja reagirala je doktorica filozofije Marija Selak, kao i na tvrdnju “da se sve točno i precizno zna pod kojim je režimom koliko i gdje zločina učinjeno, počevši od Jasenovca i Bleiburga”.

Selak je upozorila da to nije istina, jer u Hrvatskoj ne postoji konsenzus u osudi totalitarnih režima – i komunizma i fašizma, te da petokraka ima veću simboliku za hrvatsku državu od ustaškog znakovlja i pozdrava jer je pod tim komunističkim simbolom napadana Hrvatska u Domovinskom ratu.

Naglasila je da također da svjetonazor, lijevi, desni, ne smije biti relevantan kada se radi o osudi totalitarnih simbola.

Psiholog Boris Jokić istaknuo je kako cijeni trud Vijeća jer se radi o vrijednom i hrabrom pokušaju, ali i da bi trebalo napraviti ilustrirani Ustav RH kao za djecu od tri godine i darovati ga političarima jer ga oni očito ne znaju niti ga se pridržavaju, a u njemu ‘sve lijepo piše’. ‘Usput’ je spomenuo i film Ustav Republike Hrvatske, propagandistički filmski uradak Rajka Grlića.

Molekularni biolog i genetičar Petar Mitrikeski našalio se kako nije etnički Hrvat pa se valjda ne mora ispričavati za ustaštvo, kao što se Hrvati cijelo vrijeme moraju još iz komunističkog vremena, kao i da je dokument koje je donijelo Vijeće, omogućilo da se rasprava prvi put s emocionalnog spusti na činjeničnu.

“Zato ga pozdravljam, kao i hrabrost i premijera i ljudi koji su radili u tom Vijeću”, rekao je.

Uključivši se ponovno u raspravu, bivši kontroverzni voditelj reforme obrazovanja Boris Jokić smatra kako bi trebali osnovati i povjerenstvo za suočavanje s budućnošću zbog niza problema koji nas tište kao što su siromaštvo, iseljavanje mladih, zdravstveni sustav, obrazovni….Temama iz prošlosti, uvjeren je, samo se skreće fokus s naše budućnosti, poručio je.

Na to je reagirala Selak rekavši kako je to naš malograđanski kompleks da se ne smijemo baviti prošlošću.

“Pa Židovi samo i pričaju o svojoj prošlosti i svi pričaju o njihovoj prošlosti i to je dobro jer je to način izgradnje identiteta. Zašto se onda mi moramo opravdavati”, upitala je.

https://youtu.be/J3roOmCqAN0

Izvor: narod.hr

1 comment

  1. Goranka

    O ustašama se više nema što raspravljati u Hrvatskoj. Ustaše su bili u Drugom svjetskom ratu na poraženoj strani. Nakon rata su likvidirani i ustaše i NDH. Oni koji su bili za dom spremni i koji su branili i obranili Hrvatsku od agresora u Domovinskom obrambenom ratu nisu Pavelićevi ustaše nego hrvatski dragovoljci i domoljubi. Provokacija o kojoj treba raspravljati u Hrvatskoj je to, što poraženi agresori i njihovi pomagači (saborci, kako ih je nazvao Vučić) nakon Domovinskog rata nisu niti likvidirani niti suđeni, već su abolirani, a neki sjede u Saboru i na drugim visokim položajima u Hrvatskoj i provociraju za velike plaće. A za neke se prostire i crveni tepih, podižu srpske zastave i pjeva srpska himna dok nam oni drže predavanja o dijametralno suprotnom mišljenju i naše pobjede nazivaju zločinom, a naše branitelje zločincima i ustašama.
    O prošlosti treba govoriti i učiti djecu, baš kao što to rade Židovi.

Odgovori

Skip to content