Rudnik kod Hude jame trebao bi se urediti kao memorijalno mjesto trajne uspomene na žrtve komunizma

Napušteni rudnik u selu Huda jama kod Celja trebao bi se urediti kao memorijalni centar otvoren za javnost i posvećen trajnoj uspomeni na žrtve nasilja izvansudskih likvidacija počinjenih neposredno nakon kraja 2. svjetskog rata, prema prijedlogu državnog povjerenstva za tzv. “prešućena grobišta”.

Povodom devete obljetnice otkrivanja i otkapanja te masovne grobnice prihvaćen je prijedlog o idejnom konceptu za uređenje Hude jame kao mjesta trajnog sjećanja na žrtve, kroz projekt Ekomuzeja općine Laško, u što će se uključiti i lokalne vlasti, kazao je za medije predsjednik vladinog povjerenstva za žrtve poraća  Jože Dežman.

Andrej Flis iz općine Laško potvrdio je da na idejnom konceptu spomen-mjesta u Hudoj jami već radi etnolog i povjesničar Jože Hudales, a trebao bi biti dovršen u svibnju ove godine.

Konačni troškovi uređenja spomeničkog centra nisu poznati, a  njegovu idejnu osnovu financira općina Laško, kazao je Flis.
Prema prijedlogu vladinog povjerenstva, u napuštenom rudniku iz kojega su ekshumirane žrtve lani pokopane na mariborskom groblju Dobrava, uredila bi se “soba sjećanja na žrtve” te izložene fotografije kojima bi se posjetiteljima predstavio zločin.

Iz masovnog grobišta u Hudoj jami su od njena otvaranja 2009. godine bili otkriveni posmrtni ostaci 1416 osoba.

Simboličkom pokopu i misi zadušnici u njihov spomen lanjske jeseni u Mariboru bio je prisutan i predsjednik Borut Pahor, založivši se za pijetet i nacionalnu pomirbu o pitanjima rata i poraća.

Ljudi bivšeg režima, odnosno tadašnja “revolucionarna elita “besmislenim ubojstvima” su svoje žrtve učinili “mučenicima”, a naivna je bila njihova nada da će sjećanje na zločin nestati, kazao je tada u Mariboru ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content