Otvorena Izložba natječajnih radova za Žnjanski plato: „Žnjan kao primjer kvalitetnog upravljanja gradskim resursima“

Izložba natječajnih radova za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa otvorena je danas u atriju Banovine, a svi zainteresirani moći će je razgledavati do 16. ožujka svakim radnim danom do 15.30 sati.

Uvodnu riječ na današnjoj svečanosti otvorenja dao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, pozdravivši okupljene i rekavši kako je Žnjanski plato, što je pokazao i nagrađeni rad, podijeljen u tri faze, prvu fazu nastajanja, drugu fazu čišćenja i dokidanja bezakonja te treću fazu koja počinje s današnjim danom.

„Ovo je najbolja ilustracija onog što gradska uprava u mom mandatu radi: užurbano, brzo, kvalitetno, transparentno i stručno upravljanje gradskim resursima i samim gradom. Cijeli ovaj mandat obilježili su kratki rokovi. Zato koristim prigodu zahvaliti se stručnim službama koje su se unatoč tim kratkim rokovima držale tri važna postulata: stručnosti, profesionalnosti i transparentnosti. Nagrade su dodijeljene jednoglasno. Dogodilo se upravo ono što sam ja, kao predstavnik vlasti u žiriju i priželjkivao, da politika ne bude ta koja će morati prelomiti i preglasavati. Ovim se radom Žnjan vraća građanima.“
Gradonačelnik se zahvalio tehničkoj službi i članovima žirija na čelu s predsjednikom Vjekoslavom Ivaniševićem koji su radili u kratkim rokovima, no unatoč tome nisu izgubili na kvaliteti. Najavio je kako će već idući tjedan, na sjednici Gradskog vijeća uputit nagrađeno rješenje u proceduru kao podlogu za izradu detaljnog plana uređenja.

„Do sada nije bilo primjera da bi po natječaju i po njegovoj izložbi u roku od sedam dana išli u takvu proceduru. To je također potvrda brzih rokova i jakog tempa, postulat prema kojem ćemo i dalje raditi. Naš grad nema vremena za čekanje, u prethodnom smo razdoblju izgubili puno vremena, zato ćemo nastaviti još jače raditi na vraćanju dugova građanima koji su na Žnjanu dosad puno uložili.“

Gradonačelnik je rekao i kako je ponosan što su važni ulazni podaci koji su služili za izradu ovih natječajnih rješenja dobiveni upravo anketiranjem građana, kojih je više od šest tisuća dalo svoje razmišljanjei želje kakav Žnjan želi. Na kraju je dodao kako će se ovakvim tempom nastaviti raditi i na drugim izazovima i poslovima pred kojima se nalazi Split.

Predsjednik Ocjenjivačkog žirija Vjekoslav Ivanišević rekao je kako je ova izložba kraj jednog poglavlja u „projektu Žnjan“. „Donedavno smo znali što, sad znamo i kako. Nagrađeni rad nam je putokaz za izgradnju detaljne planske dokumentacije, a ovaj je natječaj potakao gradsku upravu da bude primjer kako se vlast treba ponašati gospodarski u odnosu na sve građane. Uključena je i ekonomska komponenta, koja je ovaj put bila naglašena. Split ima kapacitet, ima intelektualni kapacitet i mogućnosti, ali materijalno nije dorastao gradovima s kojima se volimo uspoređivati, poput Marseillea i Barcelone, moramo biti svjesni onoga što imamo i s tim moramo napraviti najviše.“

Ivanišević je dodao i kako je ocjenjivački sud odradio 12 dana u kompletu, temeljito i predano. Sve je proteklo u argumentiranom dijalogu svih članova ocjenjivačkog suda, a prvi put na razini Hrvatske javno su se otvarali nagrađeni radovi, pa su svi istovremeno saznali tko je izabran. Rekao je kako vjeruje da će dobitnici sa stručnim službama Grada odraditi dobar posao i ponuditi jednako kvalitetna rješenja kroz dvije godine.

Član žirija Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Split rekao je da je Žnjan primjer, koji u Hrvatskoj postaje presedan, nova paradigma sanacije i razvijanja prostora grada i načina na koji se to može raditi, s iznimnom dinamikom te s jasnim ciljem i ophođenjem, kako stručnim tako i političkim.

„Prostor Žnjana je kompenzacija cijelom istoku Splita koji je veliki gubitnik tranzicije i koji je kroz vlastito i tuđe djelovanje postao neadekvatan za življenje, a parkovima i cijelom novom urbanom sredinom postaje nadopuna cijelom gradu, devastirani prostor postat će artikuliran i oplemenjen. Građani Splita jednog se dana neće sjećati kako je izgledao, sadašnja pustinja bit će crtica iz povijesti koja se sanirala, a doživljavat će ga kao novi vrijedan prostor grada.

Okupljene je pozdravio i direktor Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanić čiji su suradnici, Ivan Jurić, Mirjana Radoš, Marin Kaliterna i Luka Mužinić osvojili prvu nagradu u ovom Natječaju. Rekao je kako su sretni i ponosni na ovaj gradski projekt, prostora koji je opterećen poviješću, a kako se nada da neće biti opterećen budućnošću. Zahvalio je Žiriju te dodao kako je ponosan na svoje mlade kolege, od kojih su mu troje i asistenti na fakultetu te je siguran da se grad ostavlja naraštajima koji će ga znati oblikovati i raditi korake naprijed.

Na koncu je Vjekoslav Ivanišević, predsjednik Ocjenjivačkog žirija proglasio izložbu otvorenom.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content