Saborski zastupnici su najveći (ne)radnici u državi!

Hrvatski sabor, odnosno njegovi zastupnici trebali bi i morali biti primjer. Međutim, kad zasjeda ovo predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj i kad najčešće putem malih ekrana, u izravnim prijenosima, gledamo njihove sjednice, čovjek ne može, a da se ne upita – gdje su saborski zastupnici? U dvorani najčešće sjedi tek oko petnaestak-dvadesetak zastupnika koji jedni drugima dobacuju i međusobno raspravljaju. No, dok traju rasprave, poglavito predstavnika Kluba zastupnika čak i onaj koji predsjeda  može se vidjeti kako je čitavo vrijeme „odsutan“, kako nešto „tipka“ po mobitelu…

Inače, Sabor ima 151 zastupnika, koji su izabrani na temelju glasova građana. Kad gledamo zasjedanja istih ili sličnih državnih tijela od Njemačke, Francuske, Italije, Belgije do Engleske nigdje takve (jadne) slike kao kod nas. Nije istina da su u vrijeme zasjedanja Sabora toliki zastupnici na drugim dužnostima, a još manje da obilaze svoje birače. Većina vjerojatno i dolazi u Sabor, na svoje radno mjesto, ali očito im je ljepše i ugodnije sjediti u saborskom kafiću ili tamo gdje se dobro jede, sve po bagatelnim (nikakvim) cijenama. I takve osobe (svaka čast iznimkama)  drže nam „propovijedi“ i kreiraju politiku! Bilo bi dobro znati što mladi misle o radu ove institucije, gdje se čak ni u vrijeme glasovanja ne mogu sakupiti svi zastupnici.

Osim toga, tijekom godine zastupnici imaju više slobodnih dana nego što rade, a rade ili ne rade plaća i privilegije su im – isti. Ono što je također zanimljivo je činjenica da ti ljudi nikome ne odgovaraju, odnosno „odgovaraju“ svojim biračima, od kojih velika većina nema pojma tko ih zastupa u Hrvatskom saboru. No, ono što je još žalosnije i pored takvog njihova (ne)rada malo tko traži da odstupe, već ih, što je nepojmljivo, neprestano zaokružuju na glasačkim listićima.

Pa, ako je tako, a jeste, što se onda svaki puta čudom čudimo kada hrvatski branitelji kriknu: ne, za takvu se državu nismo borili!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

1 comment

  1. Zdravko Sondic

    Da, Mladene to je prava slika Sabora ali kune dolaze redovno, tako da drug Bauk moze
    lagano ustediti 400 tisuca kuna a sto je dobroga uradio sa svojim neradom i prodajom
    politicke demagogije.

Odgovori

Skip to content