Pripremite se na nagli rast temperature: Za vikend proljetni ugođaj!

Nakon još jednog dana s podosta zimskih obilježja – padanja snijega, čak i novog snježnog pokrivača, te kiše koja se smrzava, u nastavku tjedna sve više će se osjećati proljeće u zraku.

U početku na kopnu nešto skromnije, zbog noćne i jutarnje temperature zraka, no za vikend će vrijednosti gotovo posvuda biti iznad 10 °C, ponegdje i bliže 20 °C, pa će okopniti i veći dio snježnog pokrova.

I na moru će biti toplije, ali za vikend bi raspoloženje nekima mogla kvariti južina i nepovoljni biometeorološki uvjeti, javlja HRT.

Srijeda – djelomice sunčano i toplije

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u noći i ujutro povremeno kiša, zatim će nakon mjestimične magle danju biti djelomice sunčano. U noći na četvrtak jače će se naoblačiti i ponovno će padati kiša. Zapuhat će slab i umjeren jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od -1 do 2 °C, a najviša dnevna između 9 i 13 °C.

U središnjoj Hrvatskoj veći dio dana bez oborina, no ujutro uz čestu maglu. Potom će danju biti duljih sunčanih razdoblja, a s novim naoblačenjem navečer i u noći na četvrtak ponovno mjestimične kiše. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar s kojim će od jutarnjih -1 do 2 °C temperatura porasti do poslijepodnevnih i više od 10 °C.

U gorskoj Hrvatskoj promjenljivo do pretežno oblačno s kišom, u najvišim predjelima povremeno i susnježicom. Na sjevernom Jadranu će također povremeno biti kiše, lokalno i ponekog pljuska praćenog grmljavinom. U gorju će zapuhati umjeren jugozapadnjak, a na moru i jugo.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno će biti kiše i pljuskova, rijetko moguće i grmljavine. Puhat će umjereno jugo i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 °C u unutrašnjosti do 10 °C uz more, a najviša dnevna bit će između 12 i 15 °C.

I na jugu Hrvatske promjenljivo, uz povremenu kišu i umjereno te jako jugo i jugozapadnjak s kojima će more biti uglavnom umjereno valovito. Temperatura zraka od 9 do 14 °C.

Od četvrtka – još toplije, sve izraženija južina, ponegdje kiša

U četvrtak ujutro još će mjestimice u unutrašnjosti biti kiše, najčešće na istoku, a zatim će u petak i subotu oborina uglavnom izostati.

Promjenljivije ponovno od nedjelje.

Nakon prolazno umjerenog sjeverozapadnjaka u četvrtak, od petka jugozapadnjak, umjeren i jak, u subotu često i vrlo jak.

Uz njega će temperatura još više porasti te će za vikend biti prava proljetna.

Na Jadranu će u četvrtak, kada će zapuhati umjeren i jak sjeverozapadnjak, još mjestimice pasti malo kiše u jutarnjim satima.

Zatim do subote duž većeg dijela obale suho.

U subotu, uz jačanje juga, kiše će biti uglavnom na sjevernom dijelu Jadrana, a od nedjelje, kada će jugo ponovno biti vrlo jako, bit će je i drugdje.

Prema kraju tjedna i na moru će svakoga dana biti malo toplije, navodi HRT.

Izvor: narod.hr/hrt

Odgovori

Skip to content